Бањалука добија пету јавну кухињу

АТВ
Бањалука добија пету јавну кухињу

Бањалука - У празничним данима, ваља се сјетити и оних којима је трпеза, без обзира на датум, углавном празна. Да је све више гладних, свједочи чињеница да у Бањалуци има потребе и за петом јавном кухињом.

Бањалука добија пету јавну кухињу у којој ће по дневни оброк долазити социјално угрожени из Борика. Половином маја требало би да почне да ради захваљујући пројекту Удружења ”Свети ђакон Авакум”. Нису могли да остану нијеми на силне позиве и вапаје за помоћ гладних суграђана.

“Ми за сада имамо 35 породица које ћемо за почетак снабдјевати и који ће моћи доћи свакодневно да преузму свој оброк. Имаћемо једну просторију гдје ћемо имати и телевизор и гдје ће моћи да попију кафу, да се окријепе мало, да причамо са њима. Да се једноставно не осјећају тако усамљено и угрожено”, каже Мирко Мајкић, предсједник Удружења “Свети ђакон Авакум”.

Да су потребе далеко веће, јер постоје и они који чак не могу ни да јаве да су гладни, показује и примјер сестара Шајић са Мањаче. Од најближе јавне кухиње удаљене су 40 километара, а од продавнице три сата хода. Под условом да имају новца да нешто купе. Запеле су на планини и кажу да, једноставно, немају гдје. Ни коме.

“Па, ђе ћу живјети у граду, одавде немам куда. Да сам у граду дао би ми ко год што, овако нико ништа. Па ко ће? Ко има да се за нас сјети, нема никога”, објашњава Јованка Шајић, једна од сестара.

Једини који их се сјети је Стојан Вуковић, предсједник Удружења “Рука помирења” које помаже старијим лицима. Најсрећнији би био да су сестре Шајић усамљен случај, али много је људи у сличној ситуацији, па су и јавне кухиње наша реалност и пријека потреба.

“Нажалост је што се отварају јавне кухиње, нажалост је, али ако их има и 20, требало би их 200, а то је нажалост државе и нажалост је овог друштва”, каже
Стојан Вуковић, предсједник Удружења “Рука помирења”.

Црвени крст, Мерхамет, Каритас и Удружење грађана “Мозаик” покренули су постојеће четири бањалучке јавне кухиње, у којима дневно једе око 670 људи. Иако је било повећања средстава из градског буџета за суфинансирање њиховог рада, тешко да ће, како сада ствари стоје, у ребалансу градског буџета бити нешто више новца за ту намјену. Зато они који су отворили јавне кухиње апелују на све који могу – да им помогну на било који начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана