Бањалука добија нови споменик: Можда Твртко Котроманић, можда и бан Кулин...

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- План градске администрације је да у реновираном дијелу Гајеве улице, која ће бити претворена у пјешачку зону, буде постављен нови споменик. Један од приједлога је да се ода почаст краљу Твртку Котроманићу, а можда и бану Кулину.

О овој идеји разговарало се на састанку градоначелника Драшка Станивуковића са историчарима и стручњацима са Универзитета у Бањалуци који су махом подржали идеју да Бањалука добије споменик Твртку Котроманићу, преноси Мондо.

Реконструкција Гајеве улице је почела 11. маја и план је да овај дио центра града постане пјешачка зона повезана са Тргом Крајине. На дијелу гдје се спаја са Јеврејском биће мали трг и план града је да ту буде постављен споменик.

Станивуковић је данас појаснио да постоји идеја за споменик Твртку, али и идеја да Гајева улица буде преименована у Улицу Твртка Котроманића, а да споменик буде подигнут бану Кулину "или његовој повељи".

Циљ је, појашњава градоначелник Бањалуке, да се покаже да српски народ има коријене у Босни и Херцеговини и да је то неодвојиво од идентитета народа.

Постоје приједлози да споменик буде изграђен Диани Будисављевић, Николају Велимировићу...

Станивуковић је недавно изразио мишљење како Бањалука "нема довољно биста и статуа и да град планира да ради на томе".

Твртко Котроманић је био босански бан, а крунисан је 1377. године за Стефана, "краља Србима, Босни, Поморју и западним странама", како се наводи у аутентичној повељи из 1378. године која се налази у Дубровнику.

Око мјеста крунисања, као и око самог Твртка, његове историјске улоге и насљеђа постоје дилеме и контроверзе између српских, бошњачких и хрватских историчара.

У историјским документима нигдје се прецизно не помиње гдје је за краља крунисан Твртко Први Котроманић.

Због одређених података из повеље Дубровчанима (да је ишао у "српску земљу"), српски историчари махом се слажу око могућности да је Твртко крунисан у манастиру Милешеви код Пријепоља и да је био српски краљ, али став других историчара је да је то било у Милима код Високог, те да је посљедњи Котроманић неизоставно и босански, или искључиво босански краљ.

Подсјећамо, град Сарајево такође планира да подигне споменик Твртку, али још увијек се разматра локација на којој ће бити постављен.

У Херцег Новом је 2013. године октривен споменик краљу Твртку Првом Котроманићу , који је основао тај град током своје владавине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана