Бањалука: До 15. августа мјеста за 448 дјеце

Весна Поповић
Бањалука: До 15. августа мјеста за 448 дјеце

Бањалука - Уписом малишана у први разред основне школе у градским вртићима биће ослобођено 448 мјеста.

Потврдили су то у Центру за предшколско васпитање и образовање али су додали да ће та мјеста бити слободна тек након 15. августа.

- У складу са Уговором о упису дјетета у предшколску установу који су родитељи потписали са Центром, дјеца која на јесен крећу у први разред основне школе, у вртићу могу боравити до средине августа. Неки ће можда отићи раније а неки ће искористити максимално слово уговора, углавном ми ћемо са сваким ослобођеним мјестом примати малишане са листе - објаснили су у овом центру.

Истакли су да ће одласком ових малишана бити смањена листа чекања за упис у вртић али не и у потпуности укинута.

- Још 1.000 захтјева за упис не може бити ријешено исписом школске дјеце и они ће остати на листи чекања због, нажалост, недовољних капацитета - рекли су у Центру

Подсјетили су да се за малишане који нису похађали вртић прије уписа у први разред основне школе сваке године  организује  Програм припреме дјеце пред полазак у школу.

Додали су да је ове године у програм уписано 580 малишана.

Родитељи чији малишани на јесен крећу у први разред кажу да се налазе пред проблемом јер морају обезбиједити додатно мјесто гдје ће боравити њихова дјеца до поласка у школу.

Према ријечима Славице Пјанић спас су баке и деке.

-  За тих мало више од петнаестак дана док смо супруг и ја на послу о сину ће се бринути моји родитељи - рекла је Пјанићева.

Додала је да са друге стране не завиди оним родитељима који покушавају да упишу свог малишана у вртић.

- Сваке године листе чекања су јако дуге и веома је тешко добити мјесто - навела је Пјанићева

За потребе додатног смјештаја дјеце на Обилићеву и Старчевици у октобру 2014. године завршено је  реновирање простора за потребе вртића који ни до данас нису почели да раде јер им недостаје намјештај и опрема. За адаптацију вртића на простора на Старчевици град је уложио 285.000 КМ а на Обилићеву 92.000 КМ. Према ранијим најавама када почну да раде у њима би требало да борави око 100 малишана.

Уштеда

Центар за предшколско васпитање и образовање је на крају 2014. године остварио трошкове пословања у износу од  9.126.500 КМ што је мање за 29.500 КМ од укупних прихода који су износили 9.156.000 КМ. Подаци су финансијског извјештаја овог центра за прошлу годину у којем је наведено да је прошле године у вртићима просјечно мјесечно боравило 2.080 дјеце. Програм пред полазак у школу који се одвијао у марту, априлу и мају прошле године похађало је око 1.500 дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана