Бањалука: Ђаци у насељу Лауш се смрзавају у учионицама

Данијела Стоканић
Бањалука: Ђаци у насељу Лауш се смрзавају у учионицама

Бањалука - Ученици ОШ "Свети Сава" у насељу Лауш, њих 750, због реконструкције котловнице у старом дијелу школског објекта већ данима сједе у хладним учионицама.

Малишани кажу да је, иако су часови скраћени, у учионицама јако хладно и да им је врло тешко да наставу прате обучени у јакне.

- Већ данима се мрзнемо у школи, чак сам се мало и прехладио, због чега је мама размишљала да ли уопште да ме пошаље у школу или не - рекао је један од ученика, додајући да су им наставници рекли да ће гријање бити пуштено тек идуће седмице.

Ни његовом школском другу ништа није топлије.

-  С обзиром на то да је јако хладно, јакну и не скидам кад дођем у школу, али је исто тако незгодно да у њој пратим наставу - казао је он, истичући да му прсти буду толико хладни да ни оловку не може држати у руци.

Баку Невенку Михајловић, која је дошла по своју унуку, затекли смо испред школе. Она каже да је жалосно што се дјеца на настави смрзавају.

- Моја унука је прошле седмице кући дошла сва модра од хладноће. Већ данима размишљам да кажем директору, јер наставницима је џаба говорити, да нешто хитно ураде о питању гријања - казала је огорчена Михајловићева.

Додала је да је упозната с тим да је у току реконструкција котловнице у овој школи, али да јој није јасно зашто то нису одрадили за вријеме школског распуста.

- Знали су да се на временске прилике ове године не могу ослонити, па је то требало да ураде раније или бар да ујутро укључе гријалице - љутито је рекла Михајловићева.

Учитељица која није жељела да се представи каже да јој је јако жао малишана који се свакодневно мрзну на настави.

Директор ОШ "Свети Сава" Мирослав Попржан потврдио је "Гласу Српске" да су учионице ове школе протеклих дана биле хладне због реконструкције, те да ће до краја седмице гријање имати све просторије.

- Дио школе ће већ данас имати гријање, док ће радијатори бити топли и у другом дијелу школе у петак - рекао је Попржан.

Стари дио школе изграђен је 1969. године, а котлови који су у фази реконструкције стари су 45 година. Инвестиција је вриједна 58.000 КМ, од чега је Влада РС обезбиједила 50.000, а град 8.000 КМ.

Фрка без потребе

Предсједник Савјета МЗ Лауш Небојша Матић каже да су родитељи ученика ове школе незахвални и да дижу фрку без потребе.

- Радови на гријању у школи се приводе крају. Родитељи би требало још мало да се стрпе, јер ће ускоро имати пуно боље и квалитетније гријање у школи него што је то било раније - рекао је Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана