Бањалука: Дан када се град тресао и плакао

Данијела Стоканић
Бањалука: Дан када се град тресао и плакао

Бањалука - Иако се од разорног земљотреса, јачине девет степени Меркалијеве скале, данас навршава 45 година, многим становницима тај тренутак остао је урезан у сјећање јер, како кажу, таква катастрофа се не заборавља.

Дана када је дрхтала земља са сузом у оку сјећа се и седамдесетпетогодишња Видосава Михајловић, која је у том тренутку била на градској тржници.

- Сјећам се свега као да је данас било, имала сам 30 година и тог јутра сам кренула са сином у болницу, која је тада била смјештена преко Врбаса. На тржницу смо свратили да купимо доручак - присјећа се бака Видосава, бришући сузе с лица. Додаје да је, само што су ушли у тржницу, нешто затутњало и загрмјело.

- Народ који се затекао у тржници закукао је бјежећи једни преко других, нико никога није видио. Ни прст пред оком се није видио од силне прашине и рушевина - дрхтавог гласа прича бака Видосава и додаје да јој и данас у глави одзвања глас њеног сина како је дозива у помоћ.

- Сина сам једва пронашла и извукла из рушевина. Он је стално понављао: "Мајко, не дај ме." Не знам ни сама како смо се извукли и дошли до Ферхадије - испричала је старица, додајући да се све одиграло у трен ока.

Обрад Марић, који данас има 67 година, каже да је тог јутра, враћајући се из Кнежева, гдје је ишао у обилазак родбине, у Бањалуци затекао општи хаос.

- И сад ми пред очима стоји град у рушевинама и она паника људи. Није се знало да ли има погинулих - казао је Марић, присјећајући се људи како су рашчишћавајући рушевине тражили повријеђене.

У земљотресу јачине девет степени Меркалијеве скале, који је погодио град 1969. године, страдало је 15 људи, 1.117 је било повријеђено, а потпуно је уништено 86.000 објеката. 

Начелник Одјељења сеизмологије у Хидрометеоролошком заводу РС Сњежана Цвијић-Амулић рекла је да су за Бањалуку најзначајнија два земљотреса, и то 1969. и 1981. године. Поводом сјећања на земљотрес из 1969. године на Тргу Крајине постављен је "криви сат" на којем казаљке вјечно стоје постављене на девет сати и 11 минута као сјећање на данашњи дан прије 45 година. Овом земљотресу претходио је један мањи, дан раније.

Обнова

Трагедија која је погодила град на Врбасу 1969. године  подигла је на ноге цијелу државу, али и друге земље, које су помагале у обнови града на Врбасу. Нову зграду Гимназије поклонио је Бањалуци град Сарајево, ОШ "Георги Стојков Раковски" бугарски народ, због чега је школа и прозвана Бугарска школа, док је школа у Слатини названа "Холандија", јер је холандска влада донирала средства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана