Бањалука даје стипендије спортистима

Независне
Бањалука даје стипендије спортистима

БАЊАЛУКА - Бањалучки спортисти и ове године имаће прилику да се на основу остварених резултата пријаве за градску стипендију, а пријаве за категоризацију спортиста биће отворене од 1. до 15. јула.

Данијела Кајкут, овлаштени потписник у Одјељењу за друштвене дјелатности у Градској управи Бањалука, истакла је да су спортске стипендије дугогодишња успјешна пракса града, подсјетивши да се категоризација спортиста, односно додјела спортских стипендија остварује на основу постигнутих спортских резултата и са јасно прописаним критеријумима.

"На овај начин град је опредијељен да награди најбоље, али и да их мотивише да буду још успјешнији", истакла је она.

Из Градске управе су подсјетили да се за стипендију могу пријавити спортисти који имају најмање три године пребивалиште на територији Бањалуке прије оствареног спортског резултата, те да је потребно да захтјев за категоризацију са пратећом документацијом доставе путем протокола Градске управе Одјељењу за друштвене дјелатности.

Када је ријеч о категоризацији спортиста, она се врши на основу постигнутих резултата у периоду од 1. јула протекле до 1. јула текуће године, а категорисани спортисти ће у наредној буџетској години примати спортску стипендију.

"Спортисти који се пријављују за категоризацију могу пријавити постигнуте спортске резултате у складу са  наведеним периодом пријаве, с тим да у изабраном периоду морају остварити резултате из тренутне или веће добне категорије којом су обухваћени у систему такмичења припадајућег републичког спортског савеза, односно у добној категорији у којој се такмиче, даном подношења пријаве за категоризацију", истакли су из Градске управе.

Иначе, спортисти се на основу остварених резултата разврставају у четири категорије, и то: заслужни спортиста, спортиста интернационалног разреда, спортиста првог разреда и спортиста другог разреда.

"Уз захтјев за категоризацију (образац КС), поред доказа о испуњености општих услова из члана 10. Правилника, спортиста је дужан доставити и увјерење о држављанству, увјерење матичног спортског савеза којим доказује да спортиста нема потписан професионални уговор са спортском организацијом, увјерење о пребивалишту, увјерење да је активан члан спортске организације у којој је остварио спортски резултат, односно испуњење услова за категоризацију, записник са такмичења или службени билтен међународне спортске федерације и надлежног припадајућег спортског савеза, или податке са службених интернет страница припадајуће међународне федерације у складу са одредбама члана 3. Правилника", објаснили су из Градске управе, напомињући да као документ којим се доказује испуњеност услова не може бити сцреенсхот са телефона.

Такође, спортисти треба да доставе и копију текућег рачна и броја рачуна банке која има сједиште у Републици Српској.

"Документа се достављају у оригиналу или овјереној копији", истакли су из Градске управе.

Образац КС може се преузети на сајту Градске управе, као и у канцеларији број 25 Градске управе. Такође, може се добити и путем електронске поште, с тим да се захтјев за достављање обрасца упути на адресе електронске поште: борис.аљетиц@бањалука.рс.ба или никола.видовиц@бањалука.рс.ба

На сајту Градске управе може се пронаћи и интегрални текст Правилника о категоризацији спортиста града Бањалука.

"За све додатне информације контакт особе су Борис Аљетић и Никола Видовић, Одјељење за друштвене дјелатности, телефон 051/244-444, локал 714", наводи се на сајту Градске управе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана