Бањалука: Чистоћа најуспјешнија, добит 1,09 милиона КМ

Весна Поповић
Бањалука: Чистоћа најуспјешнија, добит 1,09 милиона КМ

Бањалука - Већина градских предузећа је 2015. годину завршила са позитивним финансијским резултатом, а најуспјешнија је била градска "Чистоћа" са профитом од 1,09 милиона КМ.

Позитивно су пословали и "Водовод", "Градско гробље" и "Депот", а и "Топлана" је сходно условима рада смањила ранијих година исказани губитак.

Директор "Чистоће" Александар Бајић рекао је да су приходи износили 10,11 милиона КМ, а расходи око 9,02 милиона КМ.

- Добит од 1,09 милиона КМ је већим дијелом резултат рационалнијег пословања, али и повећања цијена одвоза смећа за домаћинства у прошлој години. Одрадили смо и више послова за разне фирме у односу на раније, а који немају везе са пословима за које нас плаћа град - рекао је Бајић.

Нагласио је да је позитивно пословање у 2015. години остварено и без отпуштања радника.

- Један дио је отишао у пензију, а нисмо ангажовали нове у стални радни однос већ додатне раднике ангажујемо по потреби - навео је Бајић.

Приход градског "Водовода" лани је износио око 16,9 милиона КМ, а расходи су били већи од 16,8 милиона КМ, чиме је остварена добит од 29.742 КМ.

- Забиљежен је благи пораст прихода по основу продаје воде и обрачунате канализације због повећања цијене која је у примјени од 1. марта 2015. године, а смањили смо и трошкове - рекли су у "Водоводу".

Директор ЈП "Депот", које управља регионалном депонијом у Рамићима, Ново Грујић је рекао да је, када се све сабере и одузме, у 2015. години остварена добит од 7.000 КМ.

- На пословни резултат значајно су утицале негативне курсне разлике за кредит у страној валути који отплаћујемо. Предузеће је из редовног пословања остварило позитиван пословни резултат од 427.000 КМ, а ова сума је умањена за ту негативну курсну разлику, али и исправку вриједности дугова које нисмо наплатили - казао је Грујић.

Приходи "Топлане" у 2015. години били су 23,6 милиона КМ, а расходи око 28 милиона КМ.

- Резултат је минус од око 4,4 милиона КМ, али је много мањи него ранијих година. Боље резултате не можемо остварити у условима у којима тренутно радимо - навео је директор "Топлане" Мићо Миловановић.

О пословању "Акване" нисмо могли добити податке прије сједнице Надзорног одбора.  

Градско гробље

И "Градско гробље" је у 2015. години пословало позитивно. Приход је износио 2,45 милиона КМ, расходи 2,44 милиона КМ, а резултат је плус од 12.058 КМ.

- Бавимо се специфичном дјелатношћу у којој је тешко утицати на повећање прихода. Исто тако, око 56 одсто наших средстава иде на плате запослених, а максимално смо смањили све непотребне трошкове - рекли су у овом предузећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана