Бањалука: Централно градско гробље у функцији

Данијела Стоканић
Бањалука: Централно градско гробље у функцији

Бањалука - Централно градско гробље у Врбањи од јуче је у функцији, а укопи већ од данас могу да се обављају.

Потписом на уговор замјеника градоначелника Јасне Бркић и директора Комуналног предузећа "Градско гробље" Недељка Милаковића јуче су отклоњени правни недостаци у управљању гробљем. Град је новоизграђено Централно градско гробље у Врбањи дао на управљање поменутом предузећу.

- Ријеч је о једном од најзначајнијих комуналних пројеката на подручју града, чија је реализација започела још 2008. године.

Окончана је прва од укупно три фазе изградње, а до сада је уложено 17,1 милион КМ кредитних средстава - рекла је Бркићева.

Додала је да је уговором регулисано да је гробље у Врбањи посебна пословна и организациона јединица, која има све пратеће садржаје и гдје ће бити сахрањивани припадници свих конфесија.

- Укупан капацитет гробља, када се пројекат у потпуности заврши, биће око 24.800 гробних мјеста, што ће бити довољно за наредних 35 година. Садашњи капацитет је око 4.200 мјеста, а цијене свих услуга биће под контролом Скупштине града - рекла је Бркићева.

Милаковић је изјавио да је гробље већ припремљено и да први укопи могу да се обављају.

- Цијене гробница, погребне опреме и осталих услуга биће ниже за 20 одсто. Рецимо, гробница чија цијена 4.700 марака биће мање од 4.000 марака, а све уз могућности плаћања на 12, 24 и 36 мјесечних рата - објаснио је Милаковић.

Према његовим ријечима, у претходна два мјесеца уредили су око 300 гробних мјеста.

- Салон погребне опреме је спреман, ту је и цвјећара, а у току је и припрема бифеа, док је у другој фази планирано уређење ресторана за припрему хране након сахране - рекао је Милаковић.

Додао је да ће се на новоизграђеном гробљу, између осталог, по закону моћи вршити и обдукција тијела, те да посједује све употребне дозволе.

Нема приватизације

Замјеник градоначелника Јасна Бркић истакла је да ових дана по граду круже разноразне спекулације о приватизацији гробља.

- Приче које круже да је ово приватизација гробља на мала врата просто нису тачне - категорична је Бркићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана