Бањалука: Бржа изградња уз подршку грађана

Весна Поповић
Бањалука: Бржа изградња уз подршку грађана

Бањалука - За финансирање пројеката које предложе савјети мјесних заједница планирано је 200.000 КМ а предност при расподјели тог новца имаће оне идеје за чију реализацију су грађани спремни да осигурају дио средства.

Изјавио је то градоначелник Слободан Гаврановић и додао да је у току припрема правилника који ће одредити услове за расподјелу новца из градске касе.

Новац за пројекте мјесних заједница распоређен је на двије буџетске ставке. За финансирање активности по одлукама Савјета мјесних заједница планирано је 100.000 КМ. Исто толико новца је предвиђено и за подршку пројеката уређења простора уз властито учешће мјесних заједница.

- За сада је урађен само приједлог тог документа.  Надам се да ће коначна верзија правилника бити ускоро готова како бисмо у што краћем року могли почети са расподјелом новца за те намјене - рекао је Гаврановић али није могао прецизирати када би то могло бити.

Додао је да још није познато  колики ће бити максимум новца који би могао бити додијељен по пројекту али је нагласио да овај новац "неће моћи добити било ко, за било шта".

- Савјети мјесних заједница ће предлагати пројекте које желе реализовати. Поред тога што ће приоритет имати они у којима су мјештани спремни да обезбиједе дио новца на мјесном нивоу за рјешавање неког проблема важан фактор у вези са расподјелом новца ће имати и документација. То је поготово важно ако је у питању рјешавање проблема из области комуналне инфраструктуре јер спремна пројектна и остала техничка документација те ријешени имовинско-правни односи ће омогућити брзу реализацију пројекта - казао је Гаврановић.

Предсједник Савјета МЗ Небојша Тојагић је рекао да још увијек чекају правилник да виде које пројекте уопште могу предложити.

- И без овог новца град кроз буџет има пројекте у којима  је могуће асфалтирање саобраћајница или изградње расвјете уз учешће грађана по принципу град 60 одсто а мјештани 40 одсто новца.  Покушали смо на тај начин асфалтирати неке путеве. Проблем су били неријешени имовинско-правни односи. Успјели смо се договорити са власницима да препишу потребни дио  земље као власништво града под условом да се пут асфалтира. Проблем је настао када је требало обезбиједити тих 40 одсто које би мјештани требало да дају.  Нису се могли договорити - навео је Тојагић.  

Куљани

Предсједник Савјета МЗ Куљани Бојан Ковачевић тврди да би мјештани ове мјесне заједнице били заинтересовани да обезбиједе дио новца како би се ријешили поједини проблеми који им отежавају живот.

- Велики број улица и даље су макадамске и треба их асфалтирати. Осим тога потребна је санација школског дворишта те опремање дјечијег игралишта - казао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана