Бањалука: Боље гријање у 1.400 станова

Сања Амиџић
Бањалука: Боље гријање у 1.400 станова

Бањалука - Градоначелник Слободан Гаврановић и директор "Топлане" Мићо Миловановић јуче су у насељу Старчевица пустили у рад мини-котловницу која ће загријавати 1.400 домаћинстава.

Гаврановић је подсјетио да је у изградњу котловнице уложено око 5,5 милиона марака и милион марака у реконструкцију постојеће топловодне мреже.

- На припреми овог пројекта радили смо више од годину да би дошло до реализације. Заједно са котловницом у насељу Кочићев вијенац, која је недавно пуштена у функцију, ова два капацитета значајно ће побољшати квалитет гријања у граду - рекао је Гаврановић, који је први потпалио котловницу. Додао је да је "Топлана" у тешкој ситуацији и да су у сарадњи са градом пронашли могућности да реализују ова два велика пројекта.

- Ово показује да се значајни пројекти могу реализовати и у тешкој ситуацији ако се тражи излаз из ње - казао је први човјек града и додао да испорука гријања на подручју града у наредном периоду није спорна. 

Миловановић је рекао да пуштањем у функцију котловнице у насељу Старчевица нестају и проблеми овог дијела града са гријањем.

- Укупан капацитет котловнице је десет мегавата, што је довољно за загријавање више од 1.000 домаћинстава просјечне површине 60 квадратних метара са средњом топлотном изолацијом - објаснио је Миловановић. Додао је да бољи квалитет гријања у овом насељу становници могу очекивати за три дана, док се постигне радна температура и изврши преглед котлова.

Мјештанка Старчевице Милена Косић казала је да отварањем котловнице очекује бољи квалитет гријања.

- Температуре ове године нису биле испод нуле, тако да нисмо осјетили велику хладноћу, али протеклих година смо морали да тражимо додатни извор за загријавање стана - рекла је Косићева.

Мазут

Предузеће "Топлана" располаже довољним количинама мазута и одржава се континуитет у испоруци топлотне енергије, рекао је Мићо Миловановић и додао да у наредном периоду неће доћи до нестанка гријања.

- "Топлана" за сада од градских власти не планира да тражи поскупљење цијена својих услуга - казао је Миловановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана