Бањалука богатија за Рашку, Авакума, Влада и Табеу

Јасмина Салопек
Бањалука богатија за Рашку, Авакума, Влада и Табеу

БАЊАЛУКА - Све више родитеља се одлучује да своме чеду дају неко необично име­ које одудара од традиционалних избора, јер желе да буду јединствена те да се истичу у маси имена која се често понављају.

Авакум, Ангел, Влад, Зарије, Балша само су нека од необичних имена која су родитељи давали дјечацима, док су необична имена која су дата дјевојчицама Круна, Рашка, Зое, Каталеа, Симона, Табеа, Стасилија, Аурора.

Имена која нису уобичајена родитељи често дају јер су инспирисани различитим културама, умјетничким правцима или личним искуствима.

Тако је, на примјер, Зарије библијско име, а настало је од старохебрејске ријечи закариа, у значењу бог се помиње, док је Авакум име хебрејског поријекла и значи љубав божја. Са друге стране, необично женско име Каталеа је мађарског поријекла и значи чиста, а Табеа, скраћени облик имена Табита, је арменског поријекла и значи газела.

Из Одјељења за општу управу рекли су за “Глас Српске” да су родитељи, углавном, до сада настојали да именима очувају традицију и коријене.

- Дјечаци чешће добијају традиционална имена - напомињу из одјељења.

Родитељи дјевојчица су све маштовитији при одређивању имена својим кћеркама, односно они често дају својим мезимицама модерна, у том тренутку популарна па све чешће и необична имена.

- На страницама матичних књига током 2023. године најчешћа имена која су добијали дјечаци су Лазар, Коста, Теодор, Михајло, Василије, док се код дјевојчица понављају имена као што су Софија, Тара, Ирина, Дуња, Настја, Анастасија, Теодора - навели су из одјељења за “Глас Српске”.

Како су нагласили, у малом броју случајева дјеци су одређивана два имена или два презимена. Додали су да је у матичне књиге рођених града Бањалука у прошлој години уписано 3.310 беба.

- С тим да пријаве дјеце која су рођена крајем протекле, односно 2023. године, још пристижу из здравствених установа те овај број није коначан - нагласили су из надлежног одјељења.

Према подацима које су доставили из одјељења, законски рок за пријаву рођења дјетета и упис у матичну књигу рођених је 15 дана од дана рођења, а лично име дјетету требало би да буде одређено најкасније у року од 30 дана.

- Уколико лица овлаштена да одређују лично име дјетету, осим родитеља то могу бити и пуномоћници или старатељ, не постигну споразум о имену дјетета дужни су да о томе обавијесте матичара у наведеном року - казали су из одјељења те додали да је матичар дужан да у року од 15 дана обавијести надлежни орган старатељства да дјетету није у предвиђеном року одређено лично име.

Електронска пријава

Из здравствених установа се сада електронским путем свакодневно достављају матичарима пријаве рођења беба, углавном са већ попуњеним подацима о личним именима новорођенчади, на начин како су то у болници одредили родитељи дјетета.

У неким појединачним случајевима родитељи не одреде лично име дјетету у здравственој установи па је обавезан њихов долазак матичару, односно поступање по горе наведеној процедури, а у вези са одређивањем имена беби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана