Бањалука: Биће гријање још квалитетније

Весна Поповић
Бањалука: Биће гријање још квалитетније

Бањалука - Иако је сезона гријања завршена прије два мјесеца, за раднике "Топлане" нема предаха, јер су увелико почели са припремама за наредну сезону гријања. За радове на дистрибутивној мрежи и производним капацитетима, као и набавку резервних дијелова, материјала и опреме биће уложено око 3,25 милиона КМ што ће свакако довести до тога да у наредну грејну сезону "Топлана" уђе спремнија него ранијих година.

- Редовни годишњи ремонт производних и дистрибутивних капацитета тече по плану. Наше екипе су на терену, поправљају се и замјењују дотрајали дијелови и настоје отклонити све кварове који су уочени током претходне сезоне гријања - рекао је директор "Топлане" Мићо Миловановић.

Он је нагласио да се тренутно у граду, на више локација, обављају радови на замјени цјевовода, санацији шахтова и топлотних подстаница.

- Посебну пажњу усмјерили смо на поправку дистрибутивне мреже  у улицама Бранка Радичевића и Иве Андрића, као и на замјену вреловодних шахтова на Булевару цара Душана и у кругу Клиничког центра. Поправком и замјеном овог дијела мреже ће коначно бити отклоњен проблем гријања у насељу Симе Матавуља - истакао је Миловановић.

С обзиром на то да је изградња и пуштање у рад двије топлане, на Старчевици и Кочићевом вијенцу, показала пуни ефекат, због кога су потрошачи више него задовољни гријањем, планирано је проширење капацитета у овим насељима.

- До сада је велики дио Старчевице био прикључен на нову топлану. Међутим, могућности нове топлане је да квалитетно грије и преостали дио овог насеља. Изградњом вреловода у дужини од 200 метара у улици Војислава Ђеде Кецмановића биће омогућено да се комплетно насеље грије са нове котловнице чиме ћемо много смањити потрошњу мазута, а становништву обезбиједити још квалитетније гријање - рекао је Миловановић и нагласио да је  проширење броја потрошача урађено и у насељу Кочићев вијенац.

Према његовим ријечима у овогодишњем ремонту, у 15 подстаница биће уграђени нови измјењивачи топлоте, што ће побољшати гријање у објектима који се топлотном енергијом напајају из ових подстаница.

- И поред тога што је топлификациони систем дотрајао, ми ћемо уложићемо максималне напоре да отклонимо кварове и свим нашим потрошачима обезбиједимо још квалитетније гријање - рекао је Миловановић.

Из "Топлане", још једном, апелују на етажне власнике, заједнице етажних власника, као и власнике топлотних подстаница, да такође изврше ремонт својих подстаница и кућних инсталација, што им је по Закону о одржавању зграда и обавеза, како бисмо сви спремно дочекали наредну сезону гријања.

Камата

Топлана је од 1. јануара ове године почела са обрачуном затезне камате за неблаговремено плаћене рачуне, односно рачуна којим је прошао рок доспијећа плаћања. Топлана је задња јавна организација која је увела обрачунавање минималних затезних камата, због чега молимо потрошаче да благовремено измирују своја дуговања како би избјегли додатне трошкове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана