Бањалука: Бетонирањем против излијевања Широке у Раковачким барама

Јасмина Перишић
Бањалука: Бетонирањем против излијевања Широке у Раковачким барама

Бањалука - Санација дијела корита ријеке Широке, у дужини од 300 метара, у насељу Раковачке баре, требало би да почне ускоро.

Како сазнајемо, у току је избор извођача радова на овом пројекту, а из Градске управе су потврдили да је Министарство пољопривреде водопривреде и шумарства РС задужено за финансирање и избор извођача ових радова.

- Спреман је главни пројекат регулације корита ријеке у дужини од 2.400 метара, узводно од моста у улици Млађе Ћусића. Процјена потребних средстава за цјелокупан пројекат је два милиона марака - рекли су у Градској управи и додали да ће овај пут бити бетонирано само 300 метара корита ријеке узводно од поменутог моста у улици Млађе Ћусића.

Предсједник Мјесне заједнице Росуље Жељко Гагула каже да мјештани дуго чекају на санацију овог дијела корита.

- Тих 300 метара који ће бити бетонирани су друга фаза радова на кориту ријеке. Већ је избетонирано пет километара корита ранијих година, а сада ће нам од 2.400 метара преосталог неизбетонираног корита бетонирати 300 метара у насељеном дијелу, што пуно значи, јер је већ почео одрон обале - казао је Гагула. Он је додао да је пројектом планирана и канализациона мрежа, али да су од градских власти добили одговор да није извјесно да ли ће бити довољно новца да се и то уради.

- Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде РС је тражило од општине да аплицира само са готовим пројектима за неку рјечицу и на срећу ми смо међу ријеткима који су имали завршен пројекат - рекао је Гагула. Интересантно је, како Гагула каже, да неки од мјештана чија су дворишта изложена могућем излијевању рјечице, нису објеручке поздравили ове радове.

- Разговарао сам са мјештанима и нисам баш задовољан тренутним реакцијама. Постоје оређена затезања власника имања уз ријечно корито да им прво буде исплаћена надокнада за дио земљишта који би им био изузет приликом радова на кориту - рекао је Гагула и додао да се нада да ће пронаћи заједнички језик, јер ни њима не одговара да им имања при већим кишама буду поплављена.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана