Бањалука: Аутобус слетио с пута, улице завијане

Весна Поповић, Јасмина Перишић
Бањалука: Аутобус слетио с пута, улице завијане

Бањалука - И поред најава Градске управе да су све службе спремне за прве снијежне падавине јуче ујутру су биле очишћене само главине саобраћајнице, док су споредне улице и тротоари били завијани због чега је аутобус градског превоза слетио у јарак.

Како "Глас Српске" незванично сазнаје ради се о линији 14б који саобраћа на релацији Аутобуска станица - Борик - Старчевица, превозника "Централ". На срећу, није било ни повријеђених, нити је причињена штета. Уплашени путници су морали да наставе пут пјешице, а аутобус је остао "заробљен" у снијегу све док грн није дошао да очисти пут.

Мјештанка насеља Старчевица Јована Малић, која до посла путује овим аутобусом каже да је морала да позове такси.

- Чекала сам аутобус у Тузланској улици, од осам до девет часова. Неко од пролазника је рекао да узалуд чекамо, јер је аутобус слетио с пута недалеко од гробља на Старчевици. Када сам видјела да се ни након сат времена аутобус не појављује позвала сам такси - рекла је Малићева.

Додала је да ово није први пут да аутобуси прескачу линије по лошем времену те да због тога путници касне на посао.

Падавине су престале у току дана, а нападали снијег се претворио у бљузгавицу која је отежавала кретање возила, док су пјешци поред клизавог тротоара морали пазити да не буду "окупани" водом из локви. Огорчена је и С. Михајловић која је истакла да осим главног пута ништа било очишћено.

- Тротоари су прекривени наквашеним и угаженим снијегом због којег једва ходамо. То није ништа ново, наше путаре снијег изненади и крајем новембра - рекла је Михајловићева.

Реакције мјештана Обилићева на питање да ли су задовољни како је први снијег у њиховом насељу очишћен нису биле позитивне. Углавном су одговарали да само треба погледати како изгледа ово насеље и да је све јасно.

- Изашла сам вани тек поподне и двоумила сам се да ли ће ми бити потребне гумене чизме. Сада ми је драго што сам их обула јер кроз ову воду не бих могла проћи - рекла је мјештанка овог насеља која није жељела да се представи.

У насељу Ада мјештанин Некриле Џервановић је рекао да имају среће што је снијег престао падати.

- Главна саобраћајница кроз насеље се очисти, а споредне ријетко. Нисам примијетио да је грталица прошла кроз моју улицу - рекао је Џервановић и додао да се види да је улица пуна угаженог и мокрог снијега.

У сеоским мјесним заједницама кажу да јуче нису имали већих проблема. У МЗ Голеши су рекли да су главне саобраћајнице проходне. Сличне информације смо добили и у мјесним заједницама Бронзани Мајдан, те Сарачица.

Из Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја су рекли да је зимска служба потпуно спремна за рад, да су набављене довољне количине соли и организовани надзорни тимови и дежурства. Технички директор "Чистоће" Милан Плавшић је рекао да се њихове екипе на терену од суботе у 20 часова те да је јуче 15 возила уклањало снијег.

- Све саобраћајнице које су у нашој надлежности су проходне,  а  покривамо Булевар, Центар, Борик, Росуље, Нову варош, Росуље, Паприковац, Лазарево те Мишин хан, Поткозарије, Вериће и Чокорска поља - додао је Плавшић.

Обавезе грађана

Грађани су дужни да уклањају снијег и лед испред својих стамбених зграда.

Слично је и са власницима и корисницима пословних простора који снијег морају уклањати уз објекат у ширини од најмање два метра. Осим тога, морају да уклањају снијег и лед са кровова зграда ако представљају опасност за пјешаке и возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана