Бањалука: 30 бицикала на услузи грађанима и туристима

Глас Српске
Бањалука: 30 бицикала на услузи грађанима и туристима

Бањалука - Аутоматски систем изнајмљивања јавних бицикала "BL-bike", односно bike sharing, за све грађане и туристе данас је почео с радом.

Bike sharing успостављен је на локацијама у центру у Улици краља Петра I Карађорђевића, преко пута зграде Градске управе, код "Aquane", у Улици Мајке Југовића код Студентског центра "Никола Тесла" и у парку "Младен Стојановић" уз дио тротоара Улице краља Петра I Карађорђевића.

Успостављањем овог глобалног система са 30 јавних бицикала Бањалука је постала 150. град у свијету чији грађани користе јавне бицикле за превоз.

"Циљ је популаризација здравог начина живота, да што више користимо здраве облике превоза, а што мање моторна возила", казао је градоначелник Игор Радојичић.

Изнајмљивање бицикла пола сата у току дана биће бесплатно, а након тога сваки сљедећи започети час плаћаће се 1,5 КМ. Мјесечна претплата је пет, а годишња 20 КМ.

Овај пројекат се поклапа с неким дугорочним плановима када је ријеч о саобраћају у граду.

"Усвојили смо Нацрт регулационог плана за централно продручја града, гдје планирамо склањање са саобраћајница скоро свих паркинг простора и градњу вертикалних и подземних гаража те више простора и површина за пјешаке и грађане", истакао је Радојичић.

Систем за изнајмљивање јавних бицикала "Nextbike" формирана је 2005. године у Њемачкој.

Себастијан Слебух, главни менаџер компаније "Nexbike", рекао је да је њихова визија да свијет учине наклоњенијим здравим и еколошки прихватљивим начинима превоза.

"Наша компанија је почела с радом 2005. године у Њемачкој, а чланством у једном граду постаје се наш корисник у цијелом свијету", рекао је Слебух.

Тихомир Дакић из Центра за животну средину рекао је да ће овај систем допринијети кретању грађана у граду, те изразио увјерење да ће град на најбољи начин управљати системом.

Регистрација

Најприје се мора извршити регистрација корисника и то путем интернета, мобилне апликације, директно на терминалу или доласком у просторије Одјељења за саобраћај и путеве.

Након регистрације кориснику ће бити омогућено да изнајми бицикл тако што ће извршити своју идентификацију и унијети број бицикла који је на располагању на терминалу, послије чега систем аутоматски откључава бицикл.

По завршетку вожње корисник враћа бицикл на један од терминала и систем аутоматски врши обраду и наплату у зависности од времена кориштења.

Туристички возић

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да је упућен јавни позив превозничким предузећима за успостављање превоза сезонским туристичким возићем од Творнице обућа "Бема" до Бањ брда.

"Ради се о врсти концесије којом се добија линија на овој локацији на одређени период. Жељели бисмо да то буде еколошки прихватљиво возило", рекао је Радојичић.

Грађанска патрола

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да би апликација Грађанска патрола могла бити доступна грађанима за двије-три седмице.

"Било је најављено да ће ова апликација бити доступна почетком марта. Прије пар седмица промовисана је редизајнирана, нова градска веб-страница и тренутно се ради инсталицаја апликације Грађанска патрола на нову страницу", рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана