“Бањалучку ласту” вјежбају у Дервенти

Јелена Танацковић
“Бањалучку ласту” вјежбају у Дервенти

БАЊАЛУКА - Неадекватни услови за вјежбање популарних скокова са Градског моста у највећем граду Српске натјерали су заљубљенике у ову адреналинску дисциплину да тренирају у другим градовима јер у Бањалуци немају скакаонице.

“Бањалучка ласта” је својеврстан бренд града и догађај који се издваја у оквиру “Љета на Врбасу”, због своје популарности, али и историје, јер ова дисциплина сеже далеко у прошлост.

Чланови клуба скакача “Бањалучка ласта”, и поред запажених резултата које остварују у свом граду, али у цијелој БиХ и ван њених граница, принуђени су да се за сва та такмичења припремају на многим локацијама изван крајишке љепотице.

Из овог клуба казали су за “Глас Српске” да безбједност свих скакача мора бити на првом мјесту, те да због тога бирају локације које пружају све потребне услове.

- Сигурно извођење овог захтјевног скока изискује физичке и психичке припреме које су неизоставни дио сваког такмичења, што су скакачи “Бањалучке ласте” показали и протеклог викенда, освојивши прво мјесто скоковима са Градског моста - рекао је предсједник клуба Игор Арсенић.

Иако на Врбасу нигдје немају скакаоницу за вјежбање, Арсенић истиче да остарују запажене резултате.

- За овогодишње “Љето на Врбасу” припремали смо се у Дервенти, гдје има торањ и ту смо увјежбавали сигурне “ласте”. Међутим, недостаје нам скакаоница у Бањалуци како бисмо коначно имали своје мјесто за извођење таквих скокова - казао је Арсенић.

Како би себи олакшали, бањалучки скакачи покренули су пројекат израде скакаонице у крајишкој љепотици.

Према ријечима Арсенића, избор локације за изградњу скакаонице на Врбасу трајао је дуго, а на крају је одлучено да она буде на Зеленом мосту.

- Тражили смо идеалну локацију јер ми недјељом тренирамо и потребна нам је публика да нас гледа. Колико год је тешко скочити, лакше је када на крају чујете аплауз подршке. Поред скакаонице, ова локација садржи и додатне спортске реквизите који нам омогућавају физичке припреме - казао је Арсенић. За клуб, чији скакачи учествују и на међународним такмичењима, изградња скакаонице је неопходна.

- Почетак радова очекујемо већ сљедеће седмице, а требало би да направимо једну скакаоницу од три метра са обале, док ће скакаонице од шест, девет и 12 метара бити фиксиране на средњи стуб Зеленог моста - објаснио је Арсенић и додао да ће изградња скакаоница омогућити Бањалучанима да чувају традицију, а да ће се они трудити да сваке недјеље заслуже аплауз.

Чланови

Клуб скакача “Бањалучка ласта” има око стотињак чланова, од којих 25 активно скаче.

- Наши чланови су чак и дјеца од 12 година, док најстарији скакач има 28 година. Адреналин и страх у комбинацији су наши покретачи - казао је Игор Арсенић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана