Бањалучким ватрогасцима пуне руке посла: За дан интервенишу и по десет пута

Сара Бојанић
Бањалучким ватрогасцима пуне руке посла: За дан интервенишу и по десет пута

БАЊАЛУКА - Људска непажња и високе температуре из дана у дан распламсавају све већи број пожара, што бањалучким ватрогасцима причињава велике проблеме, због чега су током само једног дана морали да интервенишу чак 11 пута.

Казао је ово за “Глас Српске” командант бањалучке Ватрогасне бригаде Мирослав Малинић и додао да су у првих шест мјесеци ове године имали 660 интервенција.

- Око 480 пута интервенисали смо на сузбијању пожара, а остале интервенције односиле су се на пружање помоћи становништву, попут отварања станова, спасавања животиња и пружања помоћи у саобраћајним несрећама - рекао је Малинић.

Навео је да је бањалучка Ватрогасна бригада у читавој прошлој години интервенисала укупно 953 пута те да је до сада у овој години примјетан већи број интервенција.

- Пожари најчешће избијају због несавјесног понашања појединаца, а врућине, сушни период и мањак влаге у шумама додатно доприносе лакшем избијању и ширењу ватре - казао је Малинић.

Појаснио је да врућина није узрок пожара, већ појединци који пале ватру на отвореном простору.

- Чешће долази до пожара у руралним подручјима, али неријетко имамо интервенције у приградским и градским насељима - рекао је Малинић.

Нагласио је да је током љетног периода забрањено паљење ватре на отвореном простору.

- Када је паљење ватре дозвољено, људи морају обезбиједити то подручје, гориве материје мора бити у што мањој количини, морају бити обезбијеђена приручна средства за гашење пожара и локација паљења мора бити удаљена 100 метара од ивице шуме и од објеката на које се ватра може пренијети - нагласио је Малинић.

Поручио је да свакодневно апелују на грађане да се суздрже од било каквог облика паљења ватре.

- Паљење ватре по овако сушном и топлом времену не угрожава само имовину него и људске животе. У наредним данима најављене су изузетно високе температуре, а све то може да буде узрок нових пожара и да на­м отежа њихово гашење - поручио је Малинић.

Казне

Према Закону о заштити од пожара, забрањено је паљење корова и другог отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре.

Овим законом дефинисана је новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана