Бањалучким друмовима крстаре крнтије

Данијела Стоканић
Бањалучким друмовима крстаре крнтије

Бањалука: Превоз путника у градском и приградском саобраћају обавља се у дотрајалим аутобусима, који су загазили и у четврту деценију.

Путници кажу да је удобност у неким возилима катастрофална. Зими, како објашњавају, често се возе без гријања, а сада без климе, док, како истичу, има аутобуса који и прокишњавају, па у шали кажу да им је обавезна додатна опрема кишобран.

Урош Зечевић, који живи у насељу Старчевица, каже да су аутобуси, који саобраћају кроз то мјесто, поприлично стари и неусловни.

- Ријеч је о возилима превозника "Централ". Они имају аутобусе толико старе да је вожња у њима слична као у филму "Ко то тамо пева". Осјећају се неугодни мириси, а и под великим знаком питања је безбједност, јер је старост неких њихових возила сигурно око 30 година - рекао је Зечевић.

У предузећу "Централ" истичу да је просјек старости аутобуса 13 година, те да у идућем периоду палирају да обнове возни парк и да није на мјесту критика корисника њихових услуга.

Како су објаснили у Удружењу возача и аутомеханичара градског и приградског превоза, вожња у аутобусима старим и по 30 година је и те како ризична.

- Поједини превозници обнављају колико-толико свој возни парк. Међутим, сви они, сем "Аутопревоза", возни парк "обнављају" са већ половним возилима, која купе у Њемачкој и другим европским градовима. Међутим, да су та возила ваљала, тамо би се возила, а не би их нама продавали - рекао је предсједник Удружења Драшко Талијан.

Да је возни парк стар и дотрајао показује и недавна контрола аутобуса, који су упућени на ванредне техничке прегледе. Од контролисана 22 чак их је 15 било неисправно.

Предсједник Удружења за безбједност саобраћаја РС Миленко Јаћимовић је истакао да је просјек старости аутобуса прије двије године био 19 и по година.

- Кад је у питању безбједност путника, ми у градском приградском превозу увијек имамо темпиране бомбе које у сваком моменту могу да експлодирају, због техничке неисправности и дотрајалости - рекао је Јаћимовић и осудио поступке појединих превозника, који купују половне аутобусе.

Замјеник директор "Бочац турса" Слободанка Марчета је истакла да сваке године обнављају возни парк.

- Од почетка године смо већ купили два аутобуса, а до краја године планирамо још њих неколико. Не прође година а да не купимо аутобус - рекла је Марчета и додала да у возном парку имају око 20 аутобуса.

У Градској управи истичу да је за учешће аутобуса у јавном превозу битно да возила буде регистрована и да имају одговарајућу лиценцу. Лиценца се издаја на одређен број година. Возила старија од 20 година добијају лиценцу на годину.

Приговори

Приговори на услове у градском и приградском превозу стижу и на адресу Удружења потрошача РС.

- Од почетка године имали смо два приговора на услове у градском превозу - рекао је секретар Удружења Драгован Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана