Бањалучки вртићи први пут на колективном годишњем одмору

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука ове године организује колективни годишњи одмор за своје раднике у период од 15. јула до 26. јула, казао је Петар Јокановић, директор Центра.

Наиме, вртићи до сада нису имали колективни годишњи одмор, а то ће сада значити да ће сви вртићи бити затворени двије седмице, док је досадашња пракса била да се спајају групе и да одређени вртићи дежурају љети.

"Због великог броја дјеце, немогуће је организовати рад у љетном периоду, јер смо ранијих година имали доста изазова у организацији љетне шеме рада, имали смо доста проблема, тако да смо ове године радницима законски омогућили кориштење годишњег одмора, а опет да гарантујемо за безбједности дјеце која бораве у вртићима", казао је Јокановић и истакао да су морали да прибјегну том рјешењу.

Додао је да су план колективног годишњег одмора морали уврстити у план рада ове установе те је он усвојен од стране оснивача, односно града Бањалука, и, како каже, добили су сагласност.

"Ми смо сада изашли са саопштењем како би родитељи на вријеме могли да испланирају свој годишњи одмор те да могу да преброде тај период без довођења дјеце у вртић", казао је Јокановић.

Додао је да се ради о двије радне седмице, како би радници Центра могли у том ударном периоду да оду на годишњи одмор.

"Али и да наши радници који одржавају вртиће у техничкој служби могу да изврше санације које су потребне у објектима", казао је Јокановић.

Према његовим ријечима, у том период ниједан вртић који је у саставу Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука неће радити са дјецом.

"Ми имамо 31 објекат, који похађа 2.600 малишана", казао је Јокановић.

Боран Босанчић, предсједник Градског одбора Демоса, казао је да руководство Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука о таквим стварима треба још једном да размисли.

"Треба да схвате родитеље који обављају своје редовне послове и да значајан број родитеља у том период нема гдје да остави дјецу. Треба да организују минимум процеса рада у вртићким групама, односно да нема колективног годишњег одмора", казао је Босанчић.

Истиче да разумије да радници Центра морају да искористе годишње одморе, али да ниједан објекат не ради двије радне седмице, за многе родитеље ће бити неизводљиво.

Мајка Сања В., чије кћерка иде у један од вртића који је у саставу Центра, казала је да не зна како ће у том периоду организовати чување дјетета, пишу Независне.

"Радим, на љетни годишњи одмор ранијих година ишли смо увијек почеком јула, тако да је дјевојчица увијек ишла у вртић у периоду о којем Центар говори, ни сама не знам како ћемо ове године то извести", казала је она.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана