Бањалучки "Водовод": Вода је исправна

Срна
Бањалучки "Водовод": Вода је исправна

БАЊАЛУКА - Бањалучки "Водовод" саопштио је да инспекцијским надзором нису утврђене било какве неправилности када је ријеч о квалитету воде за пиће, те да вода из инфилтрационих таложница не може угрозити здравље потрошача јер се она не пије.

-Инфилтрационе таложнице на инфилтрационим пољима су саставни дио бунарског система који је у функцији од 1941. године. Ријеч је о сировој води ријеке Врбас којом се пуне таложнице за вјештачко обогаћивање тла водом – квашење, да не би долазило до пресушивања бунара - наводи се у саопштењу.

С обзиром на то да је ријеч о сировој површинској води, појава фитопланктона и зоопланктона, виших и нижих биљних и животињских врста је сасвим нормална и природна, додају из "Водовода".

-Не ради се о води за пиће, нити у фази у процесу пречишћавања воде. Вода из инфилтрационих таложница се не пије и као таква не може угрозити здравље потрошача - истиче се у саопштењу.

Из "Водовода" додају да се чишћење инфилтрационих таложница никад не ради у периоду великих врућина и енормне потрошње воде, него се то ради по плану и према ИСО-стандардима.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да је приликом инспекције инфилтрационих базена бањалучког "Водовода" утврђено да су ови базени запуштени и да су присутне алге.

Он је додао да је ресорно министарство јуче примило извјештај главног инспектора за храну, те да достављене информације приказују прилично запуштено стање инфилтрационих базена, присуство алги и отпада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана