Градски штаб позвао Бањалучане да умјерено троше воду, а „Водовод“ да направи план редукција

С. Ћ.
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Бањалучко предузеће „Водовод“ треба да направи план редукција у водоснабдијевању, како се не би дешавало да неко дуг период буде без испоруке воде, а вода треба да се користи само у мјери колико је то неопходно, закључено је данас на сједници Градског штаба за ванредне ситуације.

На сједници је истакнуто да је најважнија солидарност, односно да се вода користи само колико је то неопходно, саопштено је из Градске управе.

Градски менаџер Борис Кресојевић истакао је да је, осим солидарности битна и одговорност, односно да се пријаве злоупотребе како крађе воде са хидраната, али и у случајевима који нарушавају испоруке.

Додао је да је у протекла 24 часа, усљед падавина, ситуација са водоснабдијевањем благо побољшана у насељима у којима је било проблема.

Штаб је закључком предвидио да се у ова питања још активније укључе савјети мјесних заједница.

-Комшије најбоље знају ко им краде воду јер су, осим неадекватног капацитета који је резултат изградње неадекватних водовода у претходним годинама, злоупотребе воде главни проблем - навео је Кресојевић.

Он је напоменуо да „Водовод“ и његови запослени не могу сами покрити мрежу од 900 километара, како би идентификовали мјеста на којима долази до злоупотребе воде.

-На приједлог једног од предсједника савјета мјесних заједница да се прекомјерна потрошња наплати додатно, Водовод ће анализирати колико има оних који имају прекомјерну потрошњу, а затим да предсједници савјета са својим мјештанима размотре овакав приједлог јер ми смо у служби грађана и доносимо мјере које ће рјешавати њихове проблеме - рекао је Кресојевић и додао да су већ неке општине у околини увеле ову праксу.

Директор предузећа „Водовод“ Предраг Дудуковић рекао је да се у току дана очекује успостављање водоснабдијевања критичних тачака које су биле у протеклом периоду те да више од 90 одсто територије града има уредно водоснабдијевање, али да задњи мјесец стални проблем имају одређене мјесне заједнице, те да сви донесени модалитети имају за циљ побољшање снабдијевања тих подручја.

Дудуковић је напоменуо да се у насеље Доња Кола и даље, према плану, испоручује вода цистернама, а да је прекомјерна потрошња на систему „Црно врело“ довела до проблема у водоснабдијевању житеља Первана и Горње Пискавице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана