Бањалучки ватрогасци у марту угасили 130 пожара

Јелена Танацковић
Бањалучки ватрогасци у марту угасили 130 пожара

БАЊАЛУКА - Бањалучки ватрогасци до сада су у овој години имали око 400 интервенција, док су у читавој прошлој години интервенисали укупно 953 пута.

Казао је ово за “Глас Српске” командант бањалучке Ватрогасне бригаде Мирослав Малинић и додао да су само током марта имали 130 интервенција и то махом због пожара ниског растиња и шуме на локацијама широм града.

- Март су обиљежиле учестале интервенције ватрогасаца због неконтролисаног ширења ватре изазване паљењем ниског растиња које је довело до пожара већег интензитета у шикарама и шумама. У марту смо имали укупно 210 интервенција, од чега 130 пожара на отвореном - казао је Малинић.

Додао је да је посљедњих неколико зима прошло без падавина или са слабијим падавинама, што је такође један од узрока пожара.

- Кад је сушно вријеме, тада имамо пуне руке посла - рекао је Малинић.

Истиче да не очекују већи број интервенција у наредном периоду.

- Прошло је вријеме крчења, почела је да избија трава и вегетација, тако да је сад повољнија ситуација. Међутим, ако буде сушно и топло љето, могло би се десити да у септембру, када се све добро осуши, буде пожара - казао је Малинић.

Додао је да су посљедњих дана у више наврата гасили пожаре у димњацима.

- У овом краткотрајном периоду захлађења грађани су поново појачано ложили ватру у домаћинствима, што је доводило до запаљења у димњацима. Људи просто нису очистили димњаке од протекле сезоне, а наставили су са гријањем - појаснио је Малинић.

Нагласио је да је Одсјек за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасно-спасилачке јединице почео показне вјежбе у свим основним и средњим школама на територији града.

- Показне вјежбе радимо континуирано у школама, а план је да сви ученици прођу кроз видове евакуације, гашења и спасавања. Желимо да прикажемо евакуацију људи који се налазе у тим просторијама, те да их упознамо са ванредним ситуацијама и како да их најбоље ријеше - казао је Малинић.

Конкурс

Конкурс за пријем 15 ватрогасаца приправника, који је била расписала Градска управа, окончан је недавно, а циљ је да се подмлади Ватрогасна бригада.

- Одзив на конкурс је био солидан. Ускоро очекујемо ранг-листу и пријем тих људи на обуку која ће трајати шест мјесеци. Затим их очекује полагање стручног испита за професионалног ватрогасца - рекао је Мирослав Малинић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана