Бањалучки РК "Бук" готово пола вијека живи кроз енергију ентузијаста

Независне новине
Бањалучки РК "Бук" готово пола вијека живи кроз енергију ентузијаста

БАЊАЛУКА - Ентузијазам ронилаца те љубав према хобију који спаја различите профиле људи задржао се у Ронилачки клуб (РК) "Бук" још од његовог оснивања 1976. године, што је прави показатељ снаге овог клуба и нераскидиве везе међусобног односа ронилаца и њиховог уживања у роњењу.

Роњење, за чланове овог клуба, којих тренутно има 110, више је од хобија, то је смисао њиховог живота, а њихова племенитост огледа се у бројним еколошким акцијама, које организују самостално, без икакве накнаде и молбе, како на Врбасу тако и у другим градовима и државама.

"Водимо већину еколошких акција током године гдје пријављујемо и вадимо крупни отпад из Врбаса. Прошле године смо организовали и акцију у Црној Гори", причају за "Независне новине" Урош Јелић, предсједник клуба, и Бранислав Рађевић, члан УО, који обавља послове везане за обуку и образовање у стицању ронилачких категорија.

Додају да немају никакав интерес, сем да се друже и роне.

"Ми се окупљамо да бисмо уживали у хобију, развијају се дружења, држимо се заједно и то је наша највећа снага. Нема ништа љепше, него када нас 60 заједно ронимо. Окупе се разни профили људи доктори, студенти, правници, конобари, а само нас једна ствар спаја, а то је роњење", објаснили су они.

Чланови овог клуба посједују велико знање и вјештине, јер роњење је велики ризик и као активност захтијева здрав живот.

"Када уђете у воду и почнете ронити, тестираћете сами своје здравље, од дисајних путева до физичке способности и психе", објаснили су они те додали да у клубу постоје рониоци који роне по 40 година.

Прошле године клуб је евидентирао 1.260 роњења без иједног инцидента.

"Сам клуб учествује у систему цивилне заштите и наши чланови помажу грађанима РС у случају елементарних непогода, те је клуб уврштен у списак клубова од посебног интереса за град Бањалука и РС", навели су они.

Кажу да су за вријеме поплава 2014. године од предсједника РС добили Плакету заслуга за народ, што је највише одликовање које једно удружење може да прими.

"У нашем ронилачком клубу постоји екипа која се бави рафтингом, а обучавамо људе и за спасавање на води. Чланови смо Међународне асоцијације 'Интернатионал Лифе Савинг', чије су лиценце признате у цијелом свијету", казали су они те додали да, поред рекреативног роњења, имају техничко роњење, које је далеко озбиљније.

"Ронимо на великим дубинама, до 120 метара, затим у пећинама дужином 1.000 метара, те испод леда. То су екипе код којих је страст према роњењу изузетно велика и путем тренинга, едукација и употребом различитих плинских мјешавина у могућности смо да ронимо по пет-шест сати на великим дубинама те смо по овоме јединствени на простору бивше Југославије", испричали су они за "Независне новине".

Како додају, прве вјежбе раде на ријеци Врбас, а након тога одлазе на једнодневне излете.

"Идемо на Уну, на језера у БиХ, а након тога на стажна роњења, која трају седам до 15 дана, на Јадран. Идемо у Црну Гору и Хрватску, све то је по приступачним цијенама за наше чланове", објаснили су они те додали да роне и до олупина у мору.

"Разлика између рекреативног роњења и техничког је та што у рекреативном роњењу ви можете у сваком тренутку да прекинете активност, док у техничком морате испоштовати план, јер можете добити повреду или чак смрт. Техничко роњење је захтјевно и носи са собом ризик, а у овом клубу се 10 људи бави оваквом врстом роњења. Способни смо да ронимо на великим дистанцама у пећинама и на великим дубинама, те за ронилачке радове, попут прегледа хидроцентрала, вађење утопљеника, аутомобила, камиона", испричали су они те додали да посједују најквалитетнију опрему, која по особи вриједи до 30.000 евра.

"Овај клуб, такође, постоји да обучава нове кадрове, а минимална животна доб за пријављивање је 16година, али уз сагласност родитеља. Практични дио се прво обавља у Градском олимпијском базену, те особа добија сертификат за роњење до 20 метара дубине. Стицањем стажа и даљим бављењем овим спортом полазник иде ка стицању напреднијих категорија", објаснили су они те додали да чланарина износи 50 КМ по особи на годишњем нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана