Бањалучки превозници поново протестовали, зауставили 30 аутобуса у центру града

Јелена Танацковић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Превозници јавног градског и приградског превоза у Бањалуци поново су протестовали тако што су јутрос зауставили 30 аутобуса испред Градске управе и у улици Краља Петра I Карађорђевића и на тај начин изразили незадовољство тражећи да се поштује уговор који имају са градом.

Директор "Аутопревоза" Дејан Мијић истакао је да је ово протест свих пет предузећа који су склопили уговор са Градом те да настављају са протестима јер ниједан од њихових захтјева није уважен.

- Ми смо са симболичним бројем возила показали шта ова предузећа имају. На протест смо довезли резервна возила па грађани нису осјетили ништа. Ми поштујемо стално и до краја уговор и закон који нас обавезује да обављамо градски превоз – поручио је Мијић.

Тврди да су одређене попусте који су уведени платили превозници а не Градска управа, те да тих попуста више неће бити.

-Они нису уплатили ниједну марку и попуста који су уведени за пензионере и удружења дјеце"4+" од 1.априла више неће бити. Не можемо и нећемо јер ми трошкове тога сносити не можемо - рекао је Мијић.

Додао је да за ово вријеме обуставе ни једна линија није каснила, чиме су испунили уговор.

Нагласио је да предузећа траже да се прихвати нови цјеновник и испоштује уговор и да се сви држе онога што је речено.

 - Ми смо јуче презентовали Скупштинској већини које губитке имамо свакодневно и сваког мјесеца. Позивамо градоначелника да приједлог за рјешење проблема прослиједи Скупштини и да се гласа за то. Могућа подршка града од 500.000 КМ задовољава само на мјесечном нивоу - рекао је Мијић.

Мијић је нагласио да уколико дође до смањења акциза на гориво то неће смањити значајно губитак који имају, чак ни за шест мјесеци.

- Ако се цијена горива врати на 2.59 КМ за литар ми ћемо разговарати. - рекао Мијић.

Шеф Клуба одборника Уједињене Српске у Скупштини града Бањалука Невен Станић рекао је да је дошао да пружи подршку превозницима и да се нађе рјешење.

- Није ми јасно да не желе да се усагласе и да се дође до компромиса. Улога градоначелника је улога слуге грађанина и да тражи рјешење - рекао је Станић. Истакао је да скупштинска већина и градоначелник треба да нађу рјешење, али ако сједну и разговарају.

-Овдје је у питању функционисање града - рекао је Станић.

 

Предсједник Скупштине Младен Илић најавио је јуче да ће на ванредној сједници предложити преусмјеравање средстава, како би се помогло превозницима.

За градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића то је неприхватљиво и најавио је да ће формирати радну групу која ће разматрати оснивање предузећа јавног градског превоза.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана