Бањалучки пензионери затечени одлуком градског удружења о повећању чланарини

смина Перишић
Бањалучки пензионери затечени одлуком градског удружења о повећању чланарини

Бањалука - Градско Удружење пензионера повећало је чланарину са двије на три КМ, а први чек са новим обрачуном стигао је приликом исплате августовске пензије што је изненадило многе пензионере, јер нису обавијештени о одлуци оних који их представљају.

Босиљка Чича каже да је незадовољна одлуком и да јој је посебно криво што већина пензионера није обавијештена о повећању чланарине па су се многи зачудили када су видјели умањени износ на чеку.

- Нико нас није обавијестио да ће нам повисити чланарину на три марке. Ми смо и до сада примали умањен износ пензија за три марке јер је марка одлазила на рачун Фонда солидарности за обнову РС, а двије на чланарину. Када је Влада донијела одлуку да пензионери од јула више неће морати уплаћивати марку за солидарност, Удружење је одмах повисило чланарину и ту марку пребацило у своју касу - рекла је Чича.

Додаје да нико у Удружењу пензионера није хтио да јој написмено да образложење због чега је повећана цијена чланарине.

- За већину нас је свака марка важна, а и зашто би неко на своју руку одлучивао о нашем новцу. Сумњам да ће Удружење повисити износ за исплату посмртнина као што тврде приликом образлагања одлуке о повећању чланарине - прича Чича.

Предсједник Удружења пензионера Никола Гојковић каже да са двије марке нису могли да покрију све обавезе и да исплаћују посмртнине у пристојном износу.

- Од октобра ће породице умрлих пензионера за посмртнину добијати 500 умјесто 350 КМ. Осим тога путем нашег Удружења биће им уплаћено као и до сада 500 КМ од Фонда ПИО. Чланарина у бањалучкој регији такође износи три марке. Незадовољни појединци који не гледају на дуже стазе слободно могу да траже искључење из удружења - казао је Гојковић.

Он  је додао да Удружење пензионера на чијем је челу броји 38.500 чланова и да нису сваког понаособ могли обавјештавати.

- Скупштине свих 50 мјесних организација удружења пензионера је усвојило ову одлуку. Најугроженији су ме молили да повисим чланарину и на четири до пет марака како би посмртнине биле веће, а и помоћ коју им пружа удружење. Они паметнији од ових који се буне, јер не желе да се секирају како ће их породице сахранити - објаснио је Гојковић.

 

Подршка

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ каже да градско Удружење може подизати висину чланарине уколико се сложе мјесне организације удружења пензионера.

- Повећање чланарине је усаглашено. Био сам на сједници Скупштине удружења кад се гласало за ту одлуку и сви мјесни делегати су је подржали - казао је Ракуљ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана