Бањалучки Каритас: Обновљено 95 поплављених кућа

Сања Амиџић
Бањалучки Каритас: Обновљено 95 поплављених кућа

Бањалука - Санација 95 кућа, помоћ у намјештају и апаратима за домаћинство за више од 230 породица, књиге и прибор за дјецу из 145 угрожених породица су само дио помоћи коју је протеклих мјесеци поплављеном становништву упутио Каритас бањалучке бискупије.

Рекао је ово у петак директор ове хуманитарне организације Миљенко Аничић поводом обиљежавања Недјеље Каратиса и додао да је у току обнова још 30 кућа које су настрадале у овогодишњим поплавама.

- Када се вода повукла из поплављених објеката, са волонтерима смо кренули у акцију чишћења, посебно у оним кућама гдје живе старија лица - рекао је Аничић. Додаје да су угроженом становништву додијељене велике количине хране, воде и хигијенских средстава.

- Постоје породице које дословно немају шта да једу, а којима је у поплавама уништена и имовина, те је због такве ситуације међу становништвом порасла анксиозност и алкохолизам, па смо, осим материјалне, пружили и психо-социјалну помоћ - казао је Аничић.  Према његовим ријечима несебичну помоћ, у овим акцијама, пружили су Каритаси из цијелог свијета посебно из Љубљане, Загреба, Мостара, Копра, Граца, те хуманитарци из Њемачке као и приватне фирме.

Предсједник Каритаса Бискупске конференције БиХ, бискуп бањалучки Фрањо Комарица, у поруци поводом Недјеље Каритаса рекао је да у БиХ око 18 одсто становништва живи у релативном сиромаштву, које подразумијева минимум за преживљавање, док 15 одсто становништва живи у апсолутном сиромаштву.

- Према резултатима наших истраживања 60,1 одсто породица спремно је да помогне другим члановима своје заједнице које се налазе у стању социјалне потребе или некој другој невољи, што охрабрује - казао је Комарица. Захвалио је свим волонтерима и руководству Каритаса на помагању угроженом становништву.

Пакети

Каритас бискупије Бањалука у протеклом периоду подијелио је око 1.000 пакета помоћи социјално угроженим породицама поводом предстојећих божићних и новогодишњих празника.

- Најугроженијима смо помогли да набаве и дрва за огрев као и пећи - рекао је Миљенко Аничић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана