Бањалучки ћевап заштићен бренд

Катарина Шапоња
Бањалучки ћевап заштићен бренд

БАЊАЛУКА - Бањалучки ћевап од сада је заштићен бренд, што ће имати велики значај за произвођаче овог специјалитета, али и за проширење на друге аспекте заштите својине када је у питању Бањалука.

Градски менаџер Бојан Кресојевић уручио је јуче потврду, односно сертификат Удружењу за очување гарантоване традиције специјалитета бањалучких ћевапа.

- Ово значи да ће сваки произвођач, који одлучи назвати свој производ бањалучки ћевап, морати да поштује прописану процедуру, процес производње, састојке и рецепт за његову израду - појаснио је Кресојевић и додао да је бањалучки ћевап постао бренд на иницијативу градоначелника Драшка Станивуковића.

Како наводи, овим процесом је омогућено географско преношење бањалучког ћевапа па тако он није везан само за Бањалуку, али гдје год правили овај производ мораће поштовати правила за његову израду.

- Због тога у свијету имамо прилику да повећамо свијест о Бањалуци као туристичкој дестинацији, а планирамо да и на европском нивоу заштитимо овај специјалитет - рекао је Кресојевић.

Представник Агенције за безбједност хране БиХ Драган Брењо рекао је да су ћевапи бренд који је препознатљив за Бањалуку и ко год дође у овај град требало би да их проба.

- Била ми је част и задовољство да сам у организацији и да сам заједно са Градском управом учествовао у овој иницијативи - навео је Брењо.

Према његовим ријечима, ово је ознака која не значи само мјесто производње, него значи и очување традиционалне рецептуре и процеса, као и методе производње која је прописана за све који желе да производе бањалучки ћевап.

- Ово је први корак ка европској заштити и надам се да ће се бањалучки ћевап прикључити и другим познатим и препознатљивим производима у свијету - истакао је он.

Душко Тешановић из Удружења за очување гарантоване традиције специјалитета бањалучких ћевапа такође је искористио прилику да захвали граду и свима онима који су помогли да до овога дође.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана