Бањалучки ћевап заслужује да постане бренд

Јана Кезић
Бањалучки ћевап заслужује да постане бренд

БАЊАЛУКА - Бањалучки ћевап деценијама представља заштитни знак града, а колико је ова делиција важна свједочи и чињеница да је покренута иницијатива за његово брендирање. Овај потез допринијеће бољој видљивости и квалитету овог гастро бренда.

Промотор “Ћевап феста” Небојша Куштриновић казао је за “Глас Српске” да ће брендирање бањалучког ћевапа позиционирати ову надалеко познату делицију као јело са националним поријеклом.

- Присуствовао сам у петак састанку у вези са овом иницијативом. Поједини су казали да су основа бањалучког ћевапа плочица и месо. Међутим, инсистирамо на томе да је бањалучки ћевап комплет јело, које чине посебна бањалучка лепиња, која се вијековима прави на одређени начин, затим ћевап са плочицом, који се прави од јунетине, а уз то иде салата, црвени сјецкани лук - рекао је Куштриновић.

Како је нагласио, договорено је да прије овогодишњег “Ћевап феста” буде одржан округли сто, да би и ћевабџије дале приједлоге и сугестије.

- Потребно је поштовати начин припреме и конзумације, јер не може бањалучки ћевап бити послужен са кришком хљеба и прибором за јело. Он се по традицији једе без употребе прибора, односно рукама - каже Куштриновић.

Самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији града Младен Шукало каже за “Глас Српске” да је Бањалука деценијама позната по свом ћевапу те да би требало унаприједити овај гастро бренд.

- Кад је нешто под заштитом, више вриједи и бива препознатљивије код туриста. Тако ће и ћевап, ако буде заштићени производ са ознаком географског поријекла и традиционалних специјалитета хране, добити и додатну вриједност. Веома је важно квалитет буде стандардизован, јер је бренд гаранција квалитета - казао је Шукало. Додао је да је потребно уједначити квалитет и рецептуру, када гост дође у ресторан са ознаком бањалучког ћевапа да буде сигуран да ће добити прави бањалучки ћевап.

- Битно је да се зна шта је ћевап и од којих састојака се прави. Дакле, мора бити бањалучка лепиња, плочица са четири фингера и лук уз то - казао је Шукало.

Далибор Шајић из Удружења послодаваца угоститељства и туризма Српске “Хорека” нагласио је да ће бањалучки ћевап бити заштићен као национално јело са географским поријеклом.

- У току је оснивање радне групе задужене за брендирање. Већ имамо препознатљив бренд, који ће на овај начин бити озваничен и постати нешто чиме се Бањалука поноси - рекао је Шајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана