Бањалучки ћевап на листи нематеријалног културног насљеђа Српске

Srna
Бањалучки ћевап на листи нематеријалног културног насљеђа Српске

Бањалука - Бањалучки ћевап уврштен је на листу нематеријалног културног насљеђа Републике Српске, а заштита овог производа даје могућност да буде номинован и за Унескову листу нематеријалног културног насљеђа, саопштено је из Градске управе Бањалука.

На иницијативу Града, Занатско-предузетничка комора регије Бањалука упутила је приједлог Одјељењу за нематеријално културно насљеђе Музеја Републике Српске да се ћевап уврсти на листу нематеријалног културног насљеђа Српске.

Музеј Републике Српске доставио је приједлог надлежном Министарству просвјете и културе Српске.

Из Градске управе наводе да је овај процес успјешно окончан прошлог мјесеца, када је ресорно министарство дало сагласност и подржало приједог да се листа нематеријалног културног насљеђа Републике Српске прошири са предложених седам елемената, укључујући и бањалучки ћевап.

Из надлежног министарства је наведено да од 2011. године листа није проширивана, а да ће новим елементима бити употпуњена, што ће омогућити и сљедеће номинације за Унескову листу, као и бољи увид у нематеријално културно насљеђе Републике Српске.

"Бањалучки ћевап појавио се још у вријеме чувеног бањалучког Духовског вашара, а у посљедњих стотињак година оригинални бањалучки ћевап у плочицама са сомуном /лепињом/ прославио се и одомаћио у Бањалуци, а из Бањалуке прво на простору бивше Југославије, а потом и даље широм свијета", наводе из Градске управе.

Град Бањалука је с циљем промоције овог домаћег препознатљивог производа организовао и фестивал, чије је прво издање одржано у јануару ове године. Први "Ћевап фест", организован 13. јануара ове године, окупио је више од 10.000 посјетилаца.

Бањалучани и сви посјетиоци ће у мају, по Спасовдану, моћи да пробају најбоље бањалучке ћевапе на другом "Ћевап фесту".

Из Градске управе наводе да је уз организацију ове једниствене манифестације посвећене ћевапу Град Бањалука покренуо и заштиту географског поријекла према надлежним институцијама у БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана