Бањалучки бијенали 2016: Храбри наступи младих музичара

Александра Маџар
Бањалучки бијенали 2016: Храбри наступи младих музичара

Бањалука - Малишани обучени као велики људи, дјечаци са лептир машнама, дјевојчице у хаљинама и сукњама, пажљиво бираних за њихов важан дан, али и они нешто старији, знојних дланова од треме, под позитивним притиском који доноси сваки осјећај одговорности, чекали су свој ред да покажу таленат и знање пред еминентним члановима жирија петог Међународног пијанистичког такмичења "Бањалучки бијенали 2016" које је почело у Банском двору Културном центру.

Овог прољећа четвртак у Бањалуци пробудио је звук клавира, испред Банског двора поносни родитељи и професори, охрабривали су младе такмичаре да на сцени дају свој максимум.

Више од 250 учесника, ученика музичких школа и академија из РС, БиХ, Србије, Црне Горе, Словеније, Хрватске, Бугарске допутовало је у Бањалуку на овај значајан догађај чији је организатор Музичка школа "Владо Милошевић" из Бањалуке.

Првог такмичарског дана, ученици основних школа представљали су се у вијећници, док су средњошколци и студенти имали част да свирају у предивној, акустичној концертној дворани ове културне институције. На балкону дворане све до недјеље, када ће се знати ко су најбољи, сједјеће жири, удаљен од такмичара довољно, да бар мало умањи узнемиреност. Велика имена класичне сцене, вођени својим знањем и искуством, процијениће чији таленат на најљепши начин пролази кроз срце до прстију и чија техника заслужују награде. Судбина старије групе је у рукама пијаниста Рите Кинка из Новог Сада, Ђорђа Станетија из Загреба, Александра Сердара из Београда и Арсена Чаркића из Бањалуке.

Чланови жирија су истакли да су у већини случајева њихова мишљења усаглашена и да су благонаклони учесницима.

- Сви музичари говоре да не воле такмичења, јер је тешко бројкама оцјењивати индивидуалност, али нажалост то је нужно за оне којима ће то бити професија - казао је Станети и додао да  ће се водити апсолутним критеријима, те да су најважније ствари разумијевање музике, изражајност и школованост.

Водиће се, надовезао се Чаркић  комбинацијом, гдје је на једној страни инспирација, инстинкт, надареност, осјећај за умјетност, а на другој чињеница колико умјетник влада занатом.

- Савршен спој ове двије ставке дао би савршено извођење, савршену слику. Генерално то су основе, али водимо рачуна и о различитим узрастима, што су кандидати старији више пажње обраћамо на то како владају инструментом, какав им је стил - истакао је Чаркић.

Из Новог Сада, мјесто члана жирија заузела је и цијењена пијанистица Рита Кинка, која је нагласила да је једна оваква манифестација значајна због тога што подиже ниво музицирања у једном граду.

- Деца имају могућност да виде и колеге из других средина и могу да се измере са њима и виде где им је место. Ово је сјајна прилика и да добију нове импулсе и за вежбање и за бављење са овим лепим послом. Трудићемо се да будемо максимално благонаклони, али неко мора да добије прву награду а неко похвалу. Ми у жирију се лепо слажемо, нисмо строги, јер знамо шта значи доћи на такмичење, сви смо прошли кроз то раздобље у својим животима и знамо да то није једноставно - испричала је Кинка.

Да су такмичења изузетно значајна за сваког младог човјека који се бави музиком, сматра и пијаниста из Београда, Александар Сердар и објашњава да је ово одлична прилика да се покаже тренутно професионално стање пијаниста.

- Са друге стране то је једна посебна припрема, ментална, емотивна која је од изузетног значаја у развоју сваког младог човека - закључио је он.

Послије силаска са сцене, о својим утисцима говорила је и такмичарка из Бихаћа, Аријана Ђоцај која је први разред средње школе, која се од фебруара премала за ово такмичење.

- Ово је моје прво велико такмичење. Свирала сам патетичну сонату од Бетовена и двије Шопенове етиде. Драго ми је што сам у Бањалуци. Конкуренција је заиста велика - казала је Аријана.

Концерт жирија

Манифестација "Бањалучки бијенали 2016" отворена је изузетним концертом Сердара, Станетија и Кинке у сриједу увече у Бансом двору Културом центру. Публика је уживала у виртуозном извођењу Шопена, Листа, Бетовена.

- Као сваки почетак неког великог такмичења увод је такође јако битан. Била је јако лепа атмосфера и било је лепо видети та млада лица у публици којима  смо се ми представили као чланови жирија, а они ће се нама све до недјеље представљати у оквиру такмичења - казала је  Рита Кинка.

Жири млађе категорије

Ништа мање значајан није ни жири који оцјењује наступе ученика основних школа. Сачињен је такође од значајних педагога и пијаниста, међу којима су Злата Малеш и Драгомир Братић из Београда, Планинка Јуришић-Атић из Словеније и Сњежана Поповић-Вулета из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана