Бањалучки аеродром има нови цјеновник

ГС
Бањалучки аеродром има нови цјеновник

БАЊАЛУКА- Аеродроми Републике Српске направили су систем подстицаја са жељом да се повећа број линија, те је овај пројекат приоритет овог предузећа, пише Замааеро.

"Према новом цјенику Аеродром наплаћује 9 ЕУР за слијетање авиона до 25 тона MTOW и 10 ЕУР за више од тога, 3 ЕУР за паркирање до 24 сата по тони MTOW, 15 ЕУР по одлазећем путнику, за хандлинг 75 до 425 ЕУР за авионе до 21 тону MTOW, цијена расте по тежини, да би А320 имао цијену од 1.040 ЕУР, а тежи авиони и до 4.400 ЕУР", наводи аналитичар Ален Шћуриц са тог портала.

Наиме, како даље додаје Аеродроми Републике Српске наплаћује низ додатних услуга, степенице, чишћење кабине, трактор и приколице, минибус.

"За рад након радног времена аеродром наплаћује 300 до 600 ЕУР по сату зависно о тежини авиона. ВИП салон се наплаћује 100 ЕУР по сату", истиче Шчуриц

Како је рекао по новим подстицијима Аеродром жели мотивисати летове према свим аеродромима у Шведској, Данској, Норвешкој, Њемачкој, Аустрији, Швицарској, Француској, Низоземској, Белгији, Србији, Црној Гори, Италији, Русији, Кини, Уједињеним Арапским Емиратима, Саудијској Арабији, Египту, те према Истанбулу, Солуну и Атени.

"Чудно је да Аеродром није потакнуо летове за Шпанији, посебно Барцелона и Мадрид, Велику Британију, посебно Лондон, Пољску посебно Варшава, Финску, Катар, остатак Турске, Анталија, Анкара, Измир) и Кипар", наводи Шчуриц.

Како је рекао, летови за Лондон нису покренули због проблема са визама које имају држављани БиХ.

"ОК, али Сарајево има летове за Лондон и у БиХ је, а визе су потребне и држављанима Србије, Црне Горе, Косова и Македоније па имају бројне летове за Лондон", појашњава Шчуриц.

Додаје да Аеродроми Републике Српске покренуо и подстицаје за компаније које имају бар двије линије и то бар два пута седмично током цијеле године, а према броју путника.

"Па ће тако компаније плаћати 4,50 ЕУР ако имају до 24.999 путника годишње, 3,50 ЕУР ако имају 25.000 до 74.999 путника годишње, 2,50 ЕУР ако имају 75.000 до 99.999 путника годишње, 1,50 ЕУР ако имају 100.000 до 199.999 путника годишње и само 1,00 ЕУР ако имају преко 200.000 путника годишње", наводи Шчуриц и додаје да Аеродром под сваку цијену жели покренути летове за Истанбул, те обновити летове за Тиват, пише Акта.

"Бањалука је ове године кренула врло рано са мјерама и жестоким активностима. Све ове мјере имају за циљ да се идућег љета покрене низ нових линија. Пројект се припрема још од прошле године, а у реализацију је кренуо у мају. Више него на вријеме… Аеродром је за овај посао тражио и помоћ замааеро, коју је и добио", навео је Шчуриц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана