Бањалучка скупштина у рубрици “вјеровали или не”: Опрема отказала, сједница одгођена

Александра Тодоровић
Бањалучка скупштина у рубрици “вјеровали или не”: Опрема отказала, сједница одгођена

Четврта редовна сједница Скупштине града, на којој су одборници требало да расправљају о 76 тачака дневног реда, због техничких проблема одгођена је јуче за данас, а биће одржана у Народној скупштини Републике Српске.

Одборници нису могли да се региструју за актуелни час, било је проблема са микрофонима, а није био могућ пренос сједнице за медије.

- Скупштинска сала није била у могућности да функционише због прилично застарјелог система. Потребно је модернизовати систем стар 20 година - рекао је предсједник Скупштине града Младен Илић и додао да је на ранијим засједањима било назнака да може доћи до овакве ситуација.

Истакао је да су за обнову система потребна значајна финансијска улагања.

Градоначелник Драшко Станивуковић казао је да је за модернизацију рада Скупштине потребно између 100.000 КМ и 300.000 КМ, али да тај новац није предвиђен у овогодишњем буџету.

- Нисмо очекивали да ће сједница бити одгођена. Ради се о капиталном пројекту, али важно је да се томе посветимо, јер ако Скупштина не може радити, не може да доноси одлуке важне за функционисање града. Тренутно је за унапређење дијела технике предвиђено око 20.000 КМ. Можда је могуће реаговати кроз реалокацију средства, а имамо и наговјештај донације од 70.000 КМ за дио опреме - казао је Станивуковић.

Одборник СДС Александар Петковић казао је за “Глас Српске” да су у Скупштини града тренутно лоши услови за рад. Он је сагласан са осталим одборницима да је модернија опрема неопходна.

- Више од шест година се говори о овом проблему, а на крају је дошло до комплетног пуцања система. Сматрам да није рјешење да се проналази нова локација за дискусије већ да се сједница одвија на мјесту које је за то предвиђено. Доста би се уштедјело преласком на електронски начин комуникације јер не би морали да носимо бунт папира и плаћамо штампање опреме - истакао је Петковић.

Додао је да би требало мислити на новинаре, који су такође онемогућени да прате засједање градског парламента.

- Бански двор је заузет до 20. јуна, те је потребна боља организација како одржавање сједница градске скупштине не би реметило рад осталих градских и републичких институција - казао је Петковић.

Дневни ред

На дневном реду сједнице Скупштине града, која је јуче одгођена, па заказана за данас, требало би да буде 76 тачака. Одборници ће, између осталог, расправљати о приједлозима одлука о комуналним услугама, рекламирању на територији града те о консолидованом извјештају о извршењу буџета града за прошлу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана