Бањалучка Модерна музичка школа: Млади уче да свирају уз рокенрол

Анадолија
Foto: Анадолија

БАЊАЛУКА - Млади у Бањалуци захваљујући Модерној музичкој школи уче да свирају разне инструменте уз музику коју воле, а иако не запостављају ни класику, рокенрол хитови су најчешће на њиховом репертоару.

Ова школа ради по програму Rockschool (RSL) подијељеном на осам нивоа, намјењена је и онима који почињу да уче, као и онима који желе да унаприједе своје знање, а међу предавачима су познати музичари из бањалучке регије.

Један од њих је и Драган Моцоња, познати бањалучки гитариста, члан више бендова и оснивач „Рок симфоније“ који је у овој школи предавач од фебруара прошле године. Каже да је сплетом околности од фебруара прошле године постао предавач за гитару.

-То се мени заиста свидјело. Стварно се нови дио мог живота отворио кроз предавање и рад с дјецом. Схватио сам да то поприлично волим и да ми прилично одговара, а тај осјећај када преносиш некоме знање и да га учиш је стварно феноменалан -рекао је Моцоња додајући да посебну драж има могућност да посматра колико полазници брзо напредују.

Појаснио је да за почетнике није могуће да одмах раде по RSL  програму већ да имају прилагођени програм док их предавачи не науче да владају инструментом и да свирају.

Говорећи о интересовању младих за овакву музику у вријеме појаве разних музичких жанрова Моцоња каже да је и сам поприлично изненађен јер има доста полазника.

- Још увијек, тако да кажем, видим неко свјетло на крају тунела по питању те неке алтернативне врсте музике, као што је, између осталог, и рокенрол. Имамо доста полазника и да се разумијемо ово је све почело само као бубњарска школа и онда се развила у свим правцима - додаје.

Ова школа, поред бубњева сада има одсјеке за виолину, виолу, електричну, акустичну и бас гитару, клавијатуре, пјевање и хармонику.

-Ми, као предавачи увијек гледамо да ту дјецу, мимо тога што им дајемо знање, да оно не остане у кући и да не буде да свира баки, мами, тати, него да то знање примјењује у пракси, то је права ствар. Нарочито када је у питању ствар попут рокенрола гдје дјеца своје знање тек у правом свјетлу могу представити кроз свирке и наступе - рекао је Моцоња.

Каже да су посебно поносни на неколико јавних наступа које су имали у претходном периоду кроз акцију „Рокајмо у нову школску годину“ када су полазници школе имали прилику да покажу све што су научили.

Вања Цвијановић, предавач електричне и акустичне гитаре, који се недавно придружио тиму предавача каже да иако је и раније, кроз радионице, радио с дјецом, није имао прилику да то ради на овако озбиљан начин, професионално.

Он је своје знање стекао сам, без похађања музичке школе, а каже да му се пружила оваква прилика сигурно би је искористио.

-Ово је стварно ријеткост. Ми, самоуки поготово знамо колико је тешко доћи до информација и много је лакше научити погрешно и онда самим тиме то је још теже исправити - рекао је он.

Каже да није изненађен интересовањем полазника за рокенрол и модерну варијанту музичког образовања.

-Нисам изненађен пошто сам у том свијету генерално па знам колико људи то воли, али драго ми је што има толико дјеце која желе да напредују и да уче -каже Цвијановић.

Седамнаестогодишњи Давид Станојевић тренутно свира електричну гитару, а овдје се пронашао јер воли „тежу“ музику и у таквом је стилу.

-Прије сам свирао класичну гитару и ишао сам у музичку школу шест година и завршио сам је, међутим послије своје основне музичке сам се опредијелио на ову модерну музичку школу, јер се бави рокенролом у којем ја уживам свакодневно -испричао је он.

Поредећи класичне музичке школе и нову модерну рекао је да је приступ сличан, али је начин изражавања различит. Након шест година свирања класичне гитаре, већ двије и по године свира електричну гитару, а циљ му је да заврши музички департман на Академији умјетности у Новом Саду.

Његова вршњакиња Јелена Шервал на почетку свог музичког образовања опредијелила се за класичну гитару, а прије четири мјесеца није могла да одоли бас гитари па је почела да учи да је свира. Каже да се одлучила за овај инструмент због његове љепоте, велике жеље да научи да га свира, али и због тога што су изузетно ријетке дјевојке које свирају бас гитару.

- Што се тиче класике, не изостављамо ми класичну музику, уопште, радимо само на неки модернији начин, да тако кажем с неким украсим – каже она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана