Бањалучка ласта полијеће у недјељу

Игор Пилиповић
Бањалучка ласта полијеће у недјељу

Бањалука - Традиционална културно-спортска манифестација "Љето на Врбасу" почиње данас међународним ватерполо турниром ветерана, а најзанимљивији дио програма биће скокови са моста, традиционална "бањалучка ласта", која се одржава у недјељу од 16 часова.

Изјавио је то јуче на конференцији за новинаре директор Туристичке организације града (ТОБЛ) Остоја Барашанин. ТОБЛ је организатор ове 63. по реду манифестације.

- "Љето на Врбасу" је једна од најстаријих смотри овог типа. Она промовише љубав према Врбасу, спорту, околини и здравом животу. То је традиција коју ми већ деценијама његујемо заједно са грађанима. Ове године очекујемо око 500 учесника - рекао је Барашанин.

До 24. јула љубитељи спортова на води и кулинарских специјалитета очекује богат програм. Већ је познато да ће у најатрактивнијем такмичењу "Врбаској ласти" наступити 25 такмичара из цијелог региона.

- Скокови са Градског моста се одржавају од 1936. године. Скакачи изводе "бањалучку" или "врбаску ласту", која садржи одређене гимнастичке елементе. Посебно је занимљиво да дубина Врбаса на мјесту у који се скаче износи свега два и по метра, а скаче се са моста висине 12 метара, те је потребно велико умијеће и храброст за безбједно скакање са те висине - казао је координатор скокова из ТОБЛ-а Зоран Санковић.

Директор Удружења за спорт и рекреацију, која је суорганизатор манифестације, Владимир Куваља истакао је да ће посјетиоци "Љета на Врбасу" ове године моћи уживати у квалитетним спортским такмичењима од којих ће нека бити новина на овим подручјима.

- Од ове године у програм смо уврстили и неколико професионалних спортова, као што је одбојка на пијеску чији ће домаћин бити "Аквана", а први пут у Републици Српској и БиХ биће одржан званични турнир у фудбалу на пијеску. Наше је да организујемо технички и дио спортских такмичења и то ће бити, нема сумње, на врхунском нивоу - рекао је Куваља.

На плажи код Зеленог моста од 15. до 20. јула за млађе категорије биће организован фудбал на пијеску.

- Надам се да ће клинци показати своје вјештине као и претходних година. Биће ту и баскет за дјевојчице и дјечаке, као и трке дајака и кајака - рекла је координатор спортских догађаја из ТОБЛ-а Слађана Голић.

Завршног дана биће организована традиционална "Котлићијада".

Програм

8 - 9. јул - ватерполо турнир ветерана

10. јул - Скокови са Градског моста

15 - 17. јул - Одбојка на пијеску за професионалце, фудбал на пијеску за млађе, сајам сувенира и рукотворина, роњење обука

16. јул - "Јелен" трубачки сабор

19 - 20. јул - фудбал на пијеску за професионалце

22 - 24. јул - спортска такмичења на обалама Врбаса

24. јул - "Котлићијада", трка кајака и дајака

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана