Бањалучка гондола кроти врбаске брзаке ФОТО

Јасмина Салопек
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Дајак чамци препознатљивим изгледом и шармом заузимају посебно мјесто у туристичкој понуди града, а у недјељу ће бити одржане традиционалне трке дајак чамаца, којима се завршава овогодишње јубиларно “Љето на Врбасу”.

- Учествоваће четири категорије, дјевојке, јуниори, ветерани и сениори. Старт је у 17 часова са дајак пристаништа на плажи “Абација” - рекао је за “Глас Српске” Борис Савић, секретар Дајак клуба Бањалука, чији чланови већ 13 година чувају овај симбол Врбаса. Дајак чамац је за Врбас и Бањалуку оно што је гондола за Венецију. Дајак чамац се издваја по томе што једини, са двоје или троје људи, може да се креће узводно по брзацима. Савић каже да се са овим пловилом упознао прије 30 година, на наговор пријатеља.

- Од тада сам се заљубио у дајак чамац, а та љубав траје и даље - рекао је Савић. Како каже, од самог оснивања добили су подршку града.

- Град нам је изашао у сусрет те финансирао градњу једног броја чамаца, јер смо имали само неколико приватних чамаца - навео је Савић. Од тада почињу и тренинзи дајакаштва.

- Могу нам се прикључити сви заинтересовани од 15 до 25 година старости. Данас имамо око 200 чланова и 10 клупских чамаца. Сваке године чамце рестаурирамо за шта је потребно издвојити по 300 КМ - каже Савић.

Дајак чамац раније је кориштен у трговачке сврхе. За пловидбу се користи Врбас у урбаном дијелу, гдје су мале дубине и погодно дно за одгуривање мотком дајак, по којој је чамац добио име. Обука за дајак чамац траје мјесец.

- Ученици након обуке могу самостално управљати чамцем, а годишња чланарина је 50 КМ - додао је Савић.

Напоменуо је да им је највећи проблем простор за складиштење дајак чамаца.

- То нам је приоритет и циљ, јер овај симбол града још нема ријешено стамбено питање - каже Савић.

Миња Ђерић једна је од пет дјевојака које тренирају дајакаштво.

- Са тренинзима сам почела прије двије седмице, а привукла ме је љубав према води. Поред тога, желим и да очувам традицију да бих је касније могла пренијети на своју дјецу - рекла је Ђерићева.

Дајак чамац дугачак је седам метара, а како би био што лакши, прави се од јелове грађе највеће квалитете и правилних годова. Најупечатљивији детаљи су крма и шпиц, од тврђег дрвета, најчешће од храста. Сваки чамац краси другачији шпиц. Да би се возио дајак чамац није потребна физичка снага, него вјештина.

Сезона

Сезона вожње дајак чамцима доста зависи од временских услова. Како кажу из Дајак клуба Бањалука, сезона најчешће почиње у јуну и траје до октобра, а у понуди имају дневне и ноћне вожње које трају по сат.

- Ове године био је веома висок водостај Врбаса, што је доста утицало и на почетак сезоне. Много је теже возити када је Врбас дубок - каже Борис Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана