Бањалучка гимназија прославила 125 година постојања отварањем "Конфучионице"

Срна
Бањалучка гимназија прославила 125 година постојања отварањем "Конфучионице"

БАЊАЛУКА - Бањалучка гимназија обиљежила је данас 125 година рада отварањем прве специјализоване учионице за изучавање кинеског језика и културе "Конфучионице".

Директор Гимназије Вита Малешевић изразила је задовољство што је ове године на јединствен начин обиљежен овај значајан јубилеј.

- "Конфучионица" је савремено опремљена учионица у којој ће наши ученици, али и професори, изучавати, осим кинеског, и друге стране језике - рекла је Малешевићева новинарима.

Она је додала да је за сада око 60 заинтересованих ученика и неколико професора за изучавање кинеског језика.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је 125 година од оснивања бањалучке Гимназије значајан јубилеј, прије свега јер је ова школа изњедрила велики број квалитетних људи који су развијали и који и данас развијају Републику Српску.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је бањалучка гимназија епицентар образовања у овом граду, јер је диплома ове средње школе и данас задржала велику вриједност коју је имала и прије 125 година.

- Улога гимназије у подизању знања у ових 125 година је немјерљива и дугачак је низ имена оних који су завршили бањалучку гимназију и достигли висине у својим гранама науке, технологије, инжињерства, медицине и других области - истакао је Радојичић.

Отварање "Конфучионице" уприличено је под покровитељством "Конфуцијевог института" Универзитета у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана