Бањалучанин Зоран Дујаковић идејама осваја свијет

Данијела Стоканић
Бањалучанин Зоран Дујаковић идејама осваја свијет

Бањалука - Иноватор Зоран Дујаковић за своју идеју о ефикасној и сигурнијој детекцији експлозива на Међународној изложби иновација у Њемачкој освојио је бронзану медаљу, која је само једна у низу освојених одличја.

Ова идеја се састоји од различитих електронских инструмената и комплементарних предмета који могу бити израђени од метала, пластике, картона, дрвета и других приручних материјала на терену.

- Како би возило, објекат, особа, животиња и друго били што безбједнији, приликом ове контроле потребно је направити већу гаражу, а затим укључити вентилатор који би загађени ваздух на експлозиве транспортовао у други крај објекта - објаснио је Дујаковић. Додао је да би на крају тог објекта требало да буде још једна мања просторија намијењена за пса и његовог водича.

- У тој просторији замислио сам да буде систем цијеви које би пас оњушио, на основу чега би се могла дати квалитетна анализа, као да се налази на самом мјесту - рекао је Дујаковић.

Овог Бањалучанина пољска Асоцијација иноватора прије само неколико дана прогласила је и за најбољег иноватора у Европи.

- Одраније имам осам патената са којима сам наступао и захваљујући којима сам добио 13 златних, девет сребрних, седам бронзаних и других награда и признања - истакао је Дујаковић, додавши да је своје патенте излагао широм свијета. Он је додао да у плану има још много иновација, а да је једна од њих, између осталог, и регулисање градског саобраћаја.

- Нажалост, мало је заинтересованих да идеје иноватора реализују у практичном смислу - пожалио се Дујаковић и додао да је корист од идеја велика.

На изложби, 66. по реду, у њемачком граду Нирнбергу окупило се више од 500 излагача из цијелог свијета, међу којима је било и неколико њих из БиХ.

Дујаковић је "за признати рад на пољу иновација и иноваторства којим се доприноси промоцији и општем напретку РС" прије четири године поводом Дана РС добио је Орден Његоша трећег реда.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана