Бањалучани због смога дишу “на шкрге”

 Јана Кезић
Бањалучани због смога дишу “на шкрге”

БАЊАЛУКА - Бањалука је јуче ујутро била најзагађенији град у БиХ са индексом квалитета ваздуха 182, који је окарактерисан као нездрав, наведено је на страници “Зрак екоакција”, али из Градске управе тврде да ситуација није тако алармантна.

Према подацима странице “Зрак екоакција”, нездрав ваздух јуче ујутро у седам часова био је још само у Јајцу, са индексом 160.

- Када је ваздух нездрав, могућа је појава појачаних симптома и интензитета болести код лица с болестима срца и дисајних органа, попут астме, док остали могу осјећати негативан утицај загађења на здравље - објавили су на овој страници.

Ипак, из Градске управе наводе да квалитет ваздуха у Бањалуци одговара првој категорији квалитета за све полутанте, изузев за лебдеће честице ПМ2,5 и ПМ10, које су директан продукт сагоријевања, што је очекивано за ово доба године. Истичу да је посљедњих година побољшан квалитет ваздуха.

- У претходном периоду највише су биле концентрације сумпор-диоксида, што је значајно утицало на квалитет ваздуха у граду. Увођењем у рад нове градске топлане на биомасу и смањене употребе мазута као енергента, знатно је смањена и концентрација сумпор-диоксида, тако да већ извјесно вријеме немамо прекорачења граничних вриједности за овај полутант - навели су из Одјељења за комуналне послове.

Појашњавају да је током прољећа и љета ваздух увијек прве категорије квалитета.

- Почетком сезоне гријања велики број индивидуалних ложишта емитује у ваздух загађиваче, чија се концентрација мијења - казали су у одјељењу додајући да је највеће загађење обично у јануару. Зими, како наводе, долази до краткотрајних повећања концентрације загађујућих материја, али да је то уобичајено за ово доба године и не представља значајну опасност за здравље људи.

Бранко Д. из Обилићева рекао је да посљедњих дана осјећа здравствене сметње због лошег квалитета ваздуха.

- Ујутро и увече нарочито се осјећа смог. Кад изађем напоље, ставим шал на нос и уста, али некад ни то не помаже, магла и дим су свуда. Једва чекам прољеће да не дишем више “на шкрге” - каже Бранко.

Специјалиста педијатар у бањалучком Дому здравља Милка Ћојановић каже за “Глас Српске” да загађене честице утичу на повећање броја случајева обољења респираторних путева.

- Ово је период када обично долази до веће појаве респираторних инфекција и вируса због боравка у затвореном простору. Викендом, када Служба педијатрије не ради, имамо повећан број прегледа, али генерално, није знатно већи број пацијената него што је уобичајено - казала је Ђојановићева. Додала је да се због загађеног ваздуха јављају симптоми попут кашља, отежаног дисања те погоршања хроничних обољења.

Енергенти

Из Градске управе апелују на становнике да користе енергенте чије сагоријевање емитује мање штетних загађивача у ваздух, као што су дрво и пелет, а да избјегавају угаљ, лож-уље, нафту и слично. Казали су да ће на званичној страници града Бањалука објављивати податке о квалитету ваздуха који ће бити преузети од Републичког хидрометеоролошког завода РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана