Бањалучани у традиционалној борби са поплавама

Катарина Шапоња
Бањалучани у традиционалној борби са поплавама

БАЊАЛУКА - Мукама мјештана улице Крајишких бригада на западном транзиту, који деценијама кубуре са лошом инфраструктуром, не назире се крај.

Послије сваке јаче кише вода улази у њихова дворишта и подруме, а некима и у куће, доносећи са собом праву катастрофу. Отпадне воде се изливају по улици и домаћинствима стварајући несносан мирис који се данима шири насељем. Тако је било и претходних дана у улици која је од центра града удаљена око два километара.

- Упркос нашим упорним позивима и молбама, надлежни нису послали цистерну са водом да оперу улицу. Као и сваки пут, остали смо препуштени сами себи, страхујући од зараза - кажу огорчени мјештани.

Један од њих, очајан због сталних поплава, испричао је да му је вода крајем маја ушла у кућу, и то само неколико дана након што је окречио зидове.

- Све је уништено. Намјештај, паркет, зидови. Ово је зараза - рекао је он.

Посљедњи пљусак нагомилао је проблеме, који су из године у годину све већи. Како оближње зграде ничу као печурке послије кише, тако расту и проблеми у овом дијелу града. Мјештани објашњавају да одводне цијеви одавно нису довољне за оволики број домаћинстава.

- Проблем је што су уске цијеви, а насеље се удесетостручило и шахтови не могу да приме толику количину воде - истакла је мјештанка Весна Бабић.

Она наглашава да ово није ванредна ситуација на коју се не може утицати.

- Поплаве су нама одавно постале редовна ситуација. Једино што се мијења јесте ниво воде који расте са бројем нових зграда изнад нас - казала је она.

Њен комшија, старосједилац Борислав Антонић, објашњава да је рјешење градња још једног колектора.

- Постојећи колектор је промјера фи 1.000, на мјесту гдје се улива поток Постранац. То није довољан капацитет да може да прими количину оборинске воде током невремена. Проблем је погоршан изградњом западног транзита, а који је значајно растерећивао одводњу. Осим тога, повећан је ниво транзита у најнижој коти западног транзита и раскрснице са улицом Слободана Јовановића - истакао је Антонић.

Ситуација постаје све тежа, а рјешење се не назире. Очајни становници захтијевају хитну интервенцију надлежних.

- Плашимо се још горег сценарија. Локалне власти ништа не предузимају. Сјете нас се само пред изборе, како то обично бива - огорчени су мјештани.

Истичу да се свакодневно суочавају и са опасношћу у саобраћају. Дио улице је постао веома прометан, а нема тротоара, али ни јавне расвјете.

Мјештанин Мирко Поповић истиче да су посебно забринути за безбједност дјеце, јер из дворишта директно излазе на улицу којом јуре возила. Мјештанка Вања Жарковић каже да је овај проблем дошао до изражаја откад се доселио већи број станара, па је повећан и број аутомобила.

- На овај проблем смо указали Градској управи, али готово три мјесеца чекамо одговор. Не тражимо да ураде нешто што изискује много новца, нити да поправљају нешто што је у овом тренутку непоправљиво. Били бисмо, бар донекле, безбрижнији када бисмо имали лежеће полицајце. Већ смо имали неколико блиских сусрета с несрећама, и то се мора зауставити прије него што се догоди нека трагедија - рекла је она.

Становници не крију да више немају стрпљења. Очекују конкретне акције надлежних како би ријешили проблеме који озбиљно угрожавају њихову безбједност и квалитет живота. Без адекватних потеза и подршке, страх од надолазећих киша и несавјесних возача остаје ноћна мора за све који живе у овом дијелу улице Крајишких бригада.

Угрожена безбједност дјеце

Мјештани кажу да је свакодневно угрожена безбједност пјешака, међу којима је много дјеце, на које несавјесни возачи не обраћају пажњу.

- Овом улицом пролазе и ђаци из насеља Паприковац. Као и други њихови вршњаци, дјеца се крећу у групама, трчкарају и не обраћају пажњу на саобраћај. Више пута се дешавало да трагедију избјегну за длаку. У близини се налази Завод дистрофичара, чији станари такође користе ову прометну улицу, њихова безбједност, као и безбједност других бројних пролазника, свакодневно је угрожена - казали су становници улице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Матични уред
Матични уред
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана