Бањалучани у недјељу бирају чланове Савјета мјесних заједница: Избори тест и за врх партија

Јелена Танацковић
Бањалучани у недјељу бирају чланове Савјета мјесних заједница: Избори тест и за врх партија

БАЊАЛУКА - Избори за чланове савјета у 57 мјесних заједница града Бањалуке биће одржани у недјељу, а с обзиром на прашину која се дигла политиколози сматрају да је ово својеврстан тест за политичке партије и опипавање пулса грађана у сусрет предстојећим општим изборима.

Представници странака очекују да баш њихови кандидати буду изабрани, јер су они најбоља спона између власти и становника у рјешавању проблема с којима се свакодневно сусрећу.

Предсједник Градског одбора Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Владо Ђајић рекао је за “Глас Српске” како је битно да народ изабере добре представнике.

- Интересовање је велико, грађани су до ове године мислили да ови избори нису битни, јер се град нормално развијао. Народ не смије више да погријеши, сада морају да изаберу како треба - казао је Ђајић.

Градоначелник и предсједник ГО ПДП-а Драшко Станивуковић нагласио је да Градска управа позива све грађане да учествују на изборима за Савјете мјесних заједница.

- Никада се до сада из Градске управе није чуо глас о овим изборима који су веома важни. Желим да сви изађу и изаберу своје најбоље комшије који ће да воде насеље и да заједно са Градском управом ефикасно рјешавамо проблеме од најситнијих до оних крупних - нагласио је Станивуковић за “Глас Српске”.

Генерални секретар Уједињене Српске Невен Станић, с друге стране, сматра да би ови избори требало да остану на микронивоу, али да су очекивања велика.

- Очекујем да они који добију мандате раде у корист својих мјесних заједница, јер ће они сигурно бити најбоља спона између Градске управе и становника - додао Станић.

У име Демократског народног савеза поручили су да мјесне заједнице окупљају људе из исте средине који најбоље познају стање и проблеме с којима се сусрећу.

- Ово су мали, али по утицају велики избори који су значајни за наше грађане - рекао је предсједник Градског одбора, Радислав Јовичић за “Глас”.

Политиколог Љубинко Јовић каже да је Станивуковић дошавши на чело Бањалуке затекао 100 одсто савјета мјесних заједница под вођством СНСД-а, а да би доказао да и даље ужива повјерење грађана, сада са коалицијом “За наша насеља” мора да освоји најмање 50 одсто гласова.

- У супротном ће СНСД са својом коалицијом имати добру подлогу за критику и оспоравање подршке грађана Станивуковићу. Никада се више прашине није дигло око избора за савјете мјесних заједница као ове године. Најгоре што се опозицији може десити јесте то да се пресликају резултати с локалних избора за одборнике у Скупштини града - истакао је Јовић.

Град је спровео анкету између грађана да ли су икада гласали на изборима за чланове савјета мјесних заједница, од укупно 2.767 суграђана који су учествовали у анкети, њих 1.504 одговорила су са “не”, а 980 је рекло да нису ни знали за ту могућност. Само њих 283 је одговорило да су раније гласали на изборима за савјете мјесних заједница.

Како гласати

Из Градске управе објаснили су како се гласа на изборима. Имају четири групе мјесних заједница, које у зависности од броја бирача бирају своје представнике. Прва група бира пет представника, друга група бира седам, трећа девет и највећа мјесна заједница Старчевица бира 11 представника.

- Могућност да одаберете јесте да гласате најмање за једног кандидата на гласачком листићу обиљежавајући иксом квадратић испред презимена и имена кандидата, а највише онолико кандидата колико се бира у савјет ваше мјесне заједнице - рекла је предсједница Градске изборне комисије Нада Батинар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана