Бањалучани се возе у аутобусима старим 16 година

GS
Foto: banjaluka.net

Како кажу из Одјељења за саобраћај и путеве, просјечна старост бањалучких аутобуса је 16 година.

"У Бањалуци на линијама јавног градског и приградског превоза, укључујући и превознике који имају уговор закључен са градом, у оптицају је око 150 аутобуса, заједно са резервним аутобусима", навели су они.

Аутобуси у нашем граду не морају имати климу, нити морају бити једнаке боје.

"У смислу важећих закона који регулишу јавни превоз није прописано да изричито морају имати клима-уређаје те да морају имати униформну боју.

У овом тренутку нема прецизног податка колико аутобуса посједује клима-уређаје, с обзиром на то да је у овом моменту у фази спровођења активности које за циљ имају прибављање ових података", објаснили су из Одјељења.

Додају да су током прошле године вршена истраживања у циљу израде студије јавног превоза, али није утврђивана просјечна старост путника.

"Потребно је нагласити да је студија јавног превоза завршена и спремна да буде упућена у скупштинску процедуру", казали су они.

Како је раније поручио градоначелник Драшко Станивуковић, у питању је студија која након деценија доноси са собом повољнији и бесплатан јавни превоз.

"Тако ће се први пут пред одборницима наћи приједлог за смањење цијена појединачних и мјесечних карата, што није био случај откад постоји јавни превоз у Бањалуци", потврдили су они.

Истичу да град Бањалука у оквиру својих стратешких докумената нема предвиђен развој трамвајског система.

"Неопходно је нагласити да је у току израда урбанистичког плана, који може кроз планирани саобраћајни систем предвидјети и овај вид превоза", истакли су из овог одјељења.

Бањалучанка која се већ неко вријеме вози линијама јавног градског превоза путника истакла је како је незадовољна овим превозом те да јој је све конфузно.

"Не знам која линија са реда вожње иде, а која не, поред тога, велики проблем је што већина аутобуса нема климу", рекла је она за "Независне".

Љети је, како каже, јако вруће, те је током јуна, јула и августа тражила алтернативу превоза до посла.

"Сад је зима и хладно је вријеме, али нисам се смрзавала у аутобусу, свакако сам у зимској бунди, а и путујем на краћим релацијама, па се не жалим", закључила је она.

Још једна Бањалучанка пожалила се на јавни превоз у Бањалуци, који, како каже, не функционише како треба већ дуго времена.

"Често користим градски превоз и генерално сам незадовољна, првенствено линијом 14б, која саобраћа у насељу Старчевица. Нема довољно линија, није ријеткост да се једноставно и не појаве у одређеним терминима, али како немају конкуренцију на тој линији, могу то себи да допусте. Кашњења су свакодневна, а возачи то правдају гужвом у саобраћају, посебно када је шпица", рекла је она те додала како се нада да ће студија јавног превоза донијети битне промјене, не само у цијени, већ и на квалитету аутобуса и чешћим линијама.

"Поред тога што касне, немају ни климу, тако да је љети прави пакао возити се. Линија 14 има климу, али 14б нема, што је изузетно непријатно када је аутобус препун", закључила је она, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана