Бањалучани протестовали због измјене регулационог плана

ГС
Бањалучани протестовали због измјене регулационог плана

БАЊАЛУКА - Група грађана одржала је данас протест у Бањалуци због измјене Регулационог плана "Центар-Алеја", којим је предвиђена изградња стамбено-пословног комплекса умјесто раније планиране школе.

Грађани који су се окупили на тзв. тргићу, преко пута СД “Борик, носили су транспаренте на којим је, између осталог, писало "Хоћемо школу и вртић", "Будућност дјеце није на продају", "Од бетона уграђеног у 5 паркова, могла се изградити цијела школа"...

У спорним измјенама РП „Центар-Алеја“ брише се основна школа за коју је раније урађен пројекат и чија градња је предвиђена вишим актом - Просторним планом, те Нацртом Урбанистичког плана, а смањује се и објекат вртића. Измјене Регулационог плана предложене су у дневном реду планиране сједнице Скупштине града Бањалука за 14. август.

Адвокат Александар Јокић каже да су измјене овог Регулационог плана немогуће из два разлога - непостојање Урбанистичког плана и кршење Закона о јавном интересу, преноси Мондо.

"Према Закону о уређењу простора и грађења је предвиђено да се регулациони планови доносе према урбанистичком плану. Бањалука нема Урбанистички план. Он је још увијек у фази нацрта и то је разлког зашто се регулациони планови могу мијењати овако како се мијењају. Чак и према Нацрту Урбанистичког плана предвиђено је да на овој локацији буде школа. Документ који Бањалука иома је Просторни план, а и њиме је предвиђено да се у овом насељу налази школа. Измјеном Регулационог плана, крши се Закјјон о простору и грађењу. Истим законом је прописано да сви плански акти морају да се доносе у складу са Законом о јавном интересу. Како школа није јавни интерес, а нова зграда јесте", рекао је Јокић.

Додао је да насеље има доста нових станара и младих брачних парова са дјецом те да је школа пука потреба.

"Ми не тражимо да се крене са градњом школе данас, свјесни смо да ће она да се гради за годину, двије или три. Али уколико се измијени Регулациони план она се никада неће изградити. Предлажемо да се са измјенама Регулациних плана застане док се не донесе нови Урбанистички план. Поштујте будућност дјеце", поручио је он.

Мјештанин Драган Газдић каже да је одговор Градске управе да се дјеца шаљу у ОШ "Бранко Ћопић" (насеље Борик), која, каже, нема довољно капацитета за сву дјецу.

"Школа не може својим квадратима и капацитетима да одговори на све потребе које имају наши ђаци. Дјеца немају редовно физичко васпитање и не може да се одржи у периоду када не дозвољавају климатски услови. Такође, мањак је и учионица, а то су истакли и неки наставници", рекао је он.

Поручио је да ће мјештани упутити петицију Градској управи да се у овом насељу изграде школа и вртић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана