Бањалучани проблеме радије пријављују путем телефона

Сара Бојанић
Бањалучани проблеме радије пријављују путем телефона

БАЊАЛУКА - Бањалучани су ове и прошле године путем апликације “Грађанска патрола” пријављивали бројне неправилности у граду, али и даље већи број суграђана користи традиционалнији начин пријаве - телефонским и писаним путем.

Потврдили су ово за “Глас Српске” из Одјељења за комуналне послове те додали да је 2021. године путем ове апликације забиљежено 4.076 пријава грађана.

- Од када постоји, апликацију је до сада преузело више од 5.000 грађана који свакодневно пријављују различите неправилности које уочавају у граду - казали су из Одјељења за комуналне послове.

Тако је у овој години до почетка јуна укупно забиљежено нешто више од 1.800 пријава.

- Пријаве се најчешће односе на бацање смећа изван за то предвиђених мјеста, непрописно одлагање кабастог отпада, оштећење коловоза, те оштећење саобраћајних знакова - рекли су из Одјељења за комуналне послове.

Појаснили су да грађани често пријављују и различите неправилности на јавним и зеленим површинама, те кварове расвјете, зачепљење сливника и сличне проблеме.

- Укупан број пријава од увођења апликације до почетка јуна је 16.441 - казали су из овог одјељења.

Нагласили су да се често сусрећу са пријавама које нису у њиховој надлежности.

- Велики број запримљених пријава буде недовољно јасно дефинисан, а неке од њих се не односе на надлежности Градске управе - казали су из Одјељења за комуналне послове.

Из овог одјељења су појаснили да се грађани и даље одлучују радије да неправилности пријаве традиционалнијим путем, те да пријаве путем “Грађанске патроле” и сличних апликација још нису устаљена пракса.

- Према информацијама организационих јединица задужених за пријем пријава комуналних проблема, већи број грађана још пријаве упућује телефонским и писменим путем - рекли су из одјељења.

Бесплатна апликација пуштена је у функцију с циљем подизања ефикасности комуникације између грађана и градских служби.

- Корисници “Грађанске патроле” апликацију користе без регистрације и не просљеђују своје личне податке кроз апликацију. Све прослијеђене пријаве су анонимне - казали су из одјељења.

Обавјештење

Из Градске управе подсјећају да апликација “Грађанска патрола” омогућава грађанима да путем мобилних телефона на лицу мјеста, било гдје у граду и било када, фотографишу одређени проблем на који наиђу и да о томе путем апликације обавијесте градске службе, које ће даље рјешавати проблем.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана