Бањалучани из Швајцарске поклонили огрев Здравку Боснићу: У топлој соби до нових изума

Јасмина Салопек
Бањалучани из Швајцарске поклонили огрев Здравку Боснићу: У топлој соби до нових изума

БАЊАЛУКА - Дипломирани машински инжењер и ратни војни инвалид Здравко Боснић, поред беспарице и бројних потешкоћа с којима се сусреће, успијева да својим иновацијама задивљује многе широм свијета.

Овај пензионер изумио је механизам за чамац који може да плови узводно, аутомобилску гуму коју није могуће пробушити и још много иновација које настају у готово немогућим условима.

У то су се увјерили и представници Удружења Бањалучана из Швајцарске који су му уручили вриједну новчану донацију, десет кубних метара огревног дрвета како би му олакшали предстојећу зиму и пакет животних намирница.

Боснић истиче да му је ова помоћ добродошла, а највише му треба средстава како би покрио трошкове лијекова. Каже да се сам бори кроз живот и настоји да обезбиједи све што му треба, али да нема услова за рад.

- Зими је доста хладно, тако да ми је ова помоћ добродошла како бих могао да радим оно што волим. Нажалост, често сам долазио у ситуацију да ми фали новца, а богами, некад и да без вечере легнем. Мада, не жалим се, није толико ни лоше - рекао је Боснић.

Додао је да троши пуно лијекова и све их сам плаћа, па ће му ова помоћ олакшати бар да неко вријеме не кубури са свакодневним проблемима.

- Иако немам услова за рад и боле ме руке, на којима сам имао доста ломова, трудим се да нешто направим. Зими је доста хладно па сам се до сада сналазио како знам и умијем. Ова дрва ће ми сигурно помоћи да пребродим хладне дане - рекао је Боснић.

Похвалио се да је до сада направио неколико машина и изумио чамац који плови узводно, али и да је пропутовао “много свијета” и освојио прегршт медаља.

- Све сам урадио сам и показао да могу да направим шта хоћу - појаснио је Боснић.

Секретар Удружења Бањалучана из Швајцарске Јован Вујасин рекао је за “Глас Српске” да ово није њихова прва хуманитарна акција те да су до сада направили пет званичних акција.

- Ово нам је заправо посљедња акција. Довезли смо му дрва за зиму и остатак новца од око 700 КМ. Информацију о њему смо добили од добрих људи из Бањалуке са којима смо редовно у контакту - рекао је Вујасин.

Златна медаља

Здравко Боснић је испричао да је чамац његов први употребљиви изум иако их је било много до сада.

- Све ради на систему полуге. Чамац је безбједан и не може да се преврне. Претвара кинетичку енергију у механичку. Турбина се може подићи изнад воде да је, уколико је јак вјетар, он обрће и може уједно да ради и као вјетрењача. Овако коса турбина добила је златну медаљу у Новом Саду - појаснио је Боснић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана