Бањалучани без гријања

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- На Дан града Бањалучани се смрзавају. Иако су ноћи и јутра хладна, сезона гријања је завршила 15. априла и није продужена.

Бањалучанима су већ данима хладни радијатори, а температуре су ниске за ово доба године. Корисници градског гријања сналазе се како знају и умију да би угријали хладне просторије.

- Увијек је било кад су ниске температуре да се пусти гријање, није битно кад је крај грејне сезоне. Вјероватно већина грађана догријава или климом или укључи радијатор, али то доводи до већих трошкова, а имамо пуно пензионера - истиче Перо Матић, предсједник ЗЕВ-а.

Према календару, прољеће је увелеко наступило, али не и прољећне температуре. У Републичком хидрометеоролошком заводу кажу да се претходних ноћи и јутара температура спуштала и на нулу.

- Од викенда је почео поновни пад температуре. Прошле суботе је било хладњикаво, али већ у недјељу и понедјељак је било доста хладно. Дневна температура је била око 13 до 15 степени, а ноћна и јутарња су биле доста ниже од просјека. Изгледало је као да је сам почетак марта, а не априла - наводи метеоролог Милица Ђурђевић и додаје да је минимална температура забиљежена 18. 19. и 21. априла, кад је у Бањалуци јутарња температура била око нула степени.

И док су се у градовима попут Приједора могли ослонити на градско гријање, Бањалучани нису исте среће. Из Градске управе кажу да раде на побољшању квалитета гријања. Отвара се питање шта побољшавају када су вентили давно затоворени. На питање да ли постоји могућност да се по потреби продужи сезона гријања, кажу да се може разматрати и та опција.

- Уколико имамо континуирано снижене температуре постоји и та могућност, али то је нешто што морамо усаглашавати са руководством Топлане - појашњава Бојан Кресојевић, градски менаџер, преноси РТРС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана