Бањац: Поносан сам када чујем дјечију грају са новоизграђених игралишта и објеката

Г.С.
Бањац: Поносан сам када чујем дјечију грају са новоизграђених игралишта и објеката

БАЊАЛУКА - Поносан сам на то када чујем дјечију грају на новоизграђеним игралиштима, посјетим реновиране и нове вртиће, спортске дворане, прошетам трим стазе са теретанама на отвореном, рекао је за “Глас Српске” Драган Бањац, начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт града Бањалуке.

Можете ли сумирати свој рад на функцији начелника Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт у протекле четири године? Шта сматрате својим највећим успјесима?

Мој мандат траје до формирања нове Градске власти, која ће услиједити након избора, 15. новембра. Самим тим, рано је говорити о било каквом сумирању и то сви запослени у Одјељењу на чијем сам челу знају. Реализација многих пројеката је у току и нема опуштања. Тражим додатно анагажовање да се заврши  објекат вртића “Колибри” у Буџаку и вишенамјенски објекат на Петрићевцу, који финансира Република Србија. У овом мандату, у функцију пуног капацитета доведени су и вртићи “Невен”, “Наша дјеца”, “Јежева кућица”, “Мали другари”, “Полетарац” и “Палчица”, чиме је проширен прихват за шест стотина дјеце. Морамо прије зиме да завршимо спортску дворану на Старчевици и почнемо нову на Лаушу. Учинак рада сваког политичара се мјери оствареним резултатима и то вреднују грађани. Да ли су били успјешни или не?  Самим тим и мој учинак, као Начелника Одјељења за образовање,  здравство, омладину и спорт.  И ја то прихватам, јер је то једино мјеродаван суд. Ми смо ту због грађана, а не грађани због нас. Поносан сам на то  када чујем дјечију грају на новоизграђеним игралиштима,  посјетим реновиране и нове  вртиће, спортске дворане,  прошетам трим стазе са теретанама на отвореном… Тек тад схватим колико је све то мојим Бањалучанима било потребно.

Како протеклих мјесеци, за вријеме короне, функционише образовни систем у Бањалуци, шта сте све предузели да би функционисао у приближно нормалним условима?

 Нова школска година представља изазов и испит зрелости за цијело друштво у цјелини. Предузете су све неопходне мјере превентиве, додатне едукације, опреза и надзора. Указивао сам да је непосредан контакт дјеце са другарима и учитељима и наставницима немјерљив допринос образовању, али и васпитној социјализацији дјеце кроз игру, дружење и све што школа собом носи. Тај изазов и испит зрелости цијелог друштава, да фигуративно кажем, намеће нам ново градиво, јер ових дана и студенти се враћају својим обавезама. Потпуно разумијем Ваше питање, о “функционисању у приближно нормалним условима”, али је мој став да образовни систем ефикасно и дјелотворно функционише у склопу нове реалности, са којом је суочен цијели свијет. То значи да се сваки, али сваки школски дан мора организовати у складу са епидемиолошком ситуацијом, која се мијења из дана у дан и у свакој установи понаособ. То захтијева максималну ангажованост  и мобилност. Једноставно, морамо бити свјесни да ће ово да траје, али живот не може нити смије да стане.

Каква је била Ваша сарадња са спортским и омладинским организацијама у протеклих неколико година? Да ли сте задовољни улагањима и ангажовањем Града у ове области?

 На самом почетку мандата, ја сам пошао од једне чињенице:  Сваки спорт има правила игре и у складу са тим, Одјељење на чијем сам челу мора успоставити јасне критеријуме сарадње. Стратегија се односила  да Бања Лука носи  име Града Спорта и да је таквом поребно учинити.  Спорт доступан свима, остваривање и вредновање врхунских спортских резултата и улагање у развој младих спортиста.  До сада, за ове четири године изградили смо 26 дјечијих игралишта и градимо три спортске дворане: Центар, Старчевица и Лауш. Трим стазе у парку М. Стојановић, Ребровцу, Старчевици, Бања брду… 9 теретана на отвореном и фудбалски терен за фудбал код Делта ситy-ја. Било је и других приједлога, за намјену тог земљишта, али смо на крају на мој приједлог пронашли право рјешење.

Остварени  резултати су увођење бесплатних школских спортских секција јер нам је циљ да дјеца буду физичка активна бар 5 сати седмично.

Остварени резултати су и суфинансирање спортских чланарина да спорт буде доступан свима а не само онима који имају новца да стекну предност првенства у бављењу спортом.

Остварени резултати су бесплатна обука непливача за сву дјецу другог разреда у основним школама јер ниједно дијете из Бања Луке у 21. вијеку не може завршити основну школу а да не зна да плива. 

Постоји јасан план издградње: атлетске стазе, сале за гимнастику и сале за борилачке спортове, који су Бања Луци неопходни. Између четири и пет хиљада дјеце у Бања Луци тренира карате. И јасно је зашто су ове дворане потребне : Ми дјецу не смијемо препустити “улици”,

Јако је важно да смо правично и транспарентно рапоређивали новац намијењен за спорт и да у овом мандату ниједна од 300 спортских организација није се пожалила да је преварена или да није добила оно што јој припада. Вредновао се резултат и само резултат. Политици у спорту није, нити смије бити мјеста.

Како ствари стоје када је ријеч о суфинансирању вантјелесне оплодње од стране Града?

 По мени је то, ако не најзначајнија, онда сигурно једна од најзначајнијих одлука Градске управе, којом се врло конкретно доприноси Градском програму пронаталитетне политике. Често цитирам једну мисао да је највеће улагање у будућност сипање млијека у бочице за бебе.  За вантјелесну оплодњу суфинансирамо парове из Бања Луке са 4000КМ по једној процедури и финансирамо четврту процедуру пошто прве три финансира Република. Сваке годиине смо суфинансирање одобрили свим паровима који испуњавају валидне услове. За ову годину је планирано  100 000 КМ, што представља повећање за 62,5 одсто. Ово је наша обавеза према свим нашим суградјанима који желе да се остваре као родитељи, као и за оне који су се остварили као родитељи, а желе да прошире потомство. Од 2017. до ове године 97 парова је испунивши све валидне услове добило подршку Града да се остваре као родитељи и 3 пара да прошире потомство. Битно је напоменути да су средства за финансирање вантјелесне оплодње намјенска и да се о томе строго води рачуна.

Кандидат сте СП Петра Ђокића за одборника на предстојећим локалним изборима. Које ће бити Ваше основне поруке бирачима, можете ли до мандата…

Кандидат сам Социјалистичке Партије основане 2. јуна 1993. године. Члан сам, то са поносом истичем, исте те Партије преко двадесет година, а то је пола мог досадашњег живота. За мене су избори провјера кредибилитета, сваког кога је странка или партија кандидовала од стране грађана. То, да ли ће неко од кандидата добити мандат, не одлучује било који кандидат или политичар, већ то зависи од народне воље и одлуке. Ја знам шта ми је чинити. Оправдати име, да је Бања Лука Град Младости. Радити да 9200 средњошлолаца остане у Бања Луци и по сопственом избору настави школовање или да има гдје да се запосли, 16416 студената по завршетку студија да имају гдје да раде, да имају услов да оформе породицу, а то значи посао и стан,  да за 11000 дјеце до шест година буде мјеста у вртићима. Оправдати име да је Бања Лука Град Солидарности и да се 45000 наших пензионера не осјећа заборављеним и запостављеним. Само тако ће Бања Лука постати Град у коме ће одрасти наша дјеца и дјеца њихове дјеце, Град срећних и задовољиних људи, Град у коме се радо живи и лијепо осјећа

Имам поруку, тачније приједлог за све нас који смо кандидати на свим листама полититичких субјеката, који учествују на овим изборима: Ајде да престанемо да будемо политички непријатељи и да постанемо политички ривали. Па, нек побиједи бољи. 

Мислите да је то могуће?

Мислим да је то неопходно.  Да  из Бања Луке, нашег главног Града то буде порука, свима за примјер.   И имам још једну поруку свима нама кандидатима, што се Бања Луке тиче. Знам какав је Изборни закон и да је одборник власник мандата. Међутим, постоје и Кодекси који употпуњују законе. Ајде, да заједнички потпишемо Кодекс, да се сваки од новоизабраних одборника  обавезује да ће остати вјеран Листи на којој је изабран и самим тим да неће изневјерити повјерење грађана, који су за ту Листу гласали. Да то буде примјер и иницијатива да се постојећи Изборни Закон мора унаприједити у складу са временом у коме живимо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана