Почела изградња: Бањалука добија највећи градски парк

ГС
Foto: banjaluka.rs.

БАЊАЛУКА - Званично је почела изградња бајковите оазе, која ће бити смјештена између Тржног центра „Делта планет“, Универзитетског кампуса и Врбаса, а сачињена је од велике водене површине са водоскоцима и мостом, пјешачких и бициклистичких стаза, богате хортикокултуре, као и великог броја лежаљки и клупа за уживање и одмор. Ово ће бити највећи парк у цијелој Републици Српској и први парк који Бања Лука добија након више од четири деценије.

Поручио је ово градоначелник Драшко Станивуковић, који је данас обишао почетак радова на градњи новог парка.

Градоначелник је нагласио да ова идеја постоји од почетка његовог мандата, те да је било потребно пуно рада да се дође до ове зелене површине, али и да се Бањој Луци врати епитет града зеленила.

-Расписали смо међународни конкурс и од најбољих идејних рјешења изабрали смо оно најбоље и презентовали рјешење јавности. На бази тога, урадили смо пројекат, предмјер, потребна средства…Иако је скупштинска већина била против овог пројекта и преко десет пута одбила измјену регулациног плана, ми смо били упорни да то урадимо и приступили смо активностима како да у оквиру постојећег регулационог плана урадимо све по закону и добијемо потребне дозволе за ову локацију. У томе смо успјели и данас је дошао тренутак када Бања Лука, али и Република Српска добија највећи парк – казао је градоначелник.

Према његовим ријечима, ова највећа зелена оаза ће се простирати на површини од 180 хиљада метара квадратних, од којих ће у овој фази бити обухваћено око стотину хиљада. Односно, двије трећине ове површине биће потпуно уређено – од трим стаза, простора за рекреацију и уживање, од највеће водене површине са водоскоцима, амбијенталним мостом, а нови простор доноси и могућност за одржавање великих фестивала и концерата.

-У наредних шест мјесеци наша визија, наш сан, постаће јава и Бања Лука ће добити највећи парк. Чак од шездесетих година Бања Лука није добила ниједан нови парк. Посљедња, донекле уређена, зелена оаза је настала након земљотреса на локацији тзв. Купусишта и од тада је више зелених површина у граду бетонирано. Бања Лука је све вријеме уназад 40, 50 година губила епитет града зеленила – навео је градоначелник.

Како је нагласио, ова градска админстрација ће у периоду од четири године изградити седам паркова, од чега пет потпуно нових зелених оаза и двије запуштене које су реконструисане – Парк „Младен Стојановић“, који је добио ново рухо и „Купусиште“, које ће постати Ћирилични парк.

Уз овај парк код „Делте“, градоначелник је најавио и градњу парка посвећеног Твртку I Котроманићу, Парк књиге, те парка посвећеног Велеиздајничком процесу,  док је раније односно 2021. године изграђен Породични парк у Росуљама.

-Тако да ће вријеме овог мандата бити познато у ери Бање Луке као период када је изграђено највише паркова, али и шеталишта уз обале Врбаса – поручио је градоначелник.

Сандра Јаковљевић из Пројектног бироа „Рутинг“ казала је да је ће парк, између осталог, садржавати главну пјешачку стазу, која је предвиђено да се пружа  потезом од Тржног центра „Делта“ и кружног тока скроз до обале Врбаса.

-На крањој и почетној позицији планирано је да се стаза шири у виду платоа, на којем би се одржавале разне манифестцаије. Од додатних садржаја планирани су теретана на отвореном, амбијентлана водена површина са водоскоцима, трим стазе, дјечије игралиште, и др. Битно је поменути и хортикултурно уређење, које ће својим колоритом обогатити не само нови градски парк него и овај дио града – казала је она.

Из Атлеског клуба „Алфа“ Невена Стојаковић казала је да је овакав парк богат спортским садржајима и садржајима за цијелу породицу – потребан грађанима Бање Луке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана