Бања Лука дочекује нову школску годину и велики концерт групе „Бијело дугме“

ГС
Foto: А.Чавић

БАЊАЛУКА- Нову школску годину Бања Лука ће дочекати уз манифестацију „Велики почетак“, у оквиру које су организовани бројни едукативни садржаји и концерт Бијелог дугмета.

Тако је за петак, 26. август планиран цјелодневни програм који садржи активности попут едукације дјеце о сигурности у саобраћају, спортско-рекреативне активности, те подјелу уџбеника и поносних картица.

Осим тога цијела седмица од 29. августа до 2. септембра биће посвећена нашим школарцима. Планирани су обиласци реконструисаних и обновљених школа, обиљежавање првог дана нове школске године,  дружење са школарцима ромске националности и друге активности.

Уједно у току је и дистрибуција уџбеника у школе на териоторији Бање Луке, ОШ „Алекса Шантић“, којој су данас допремљени уџбеници посјетио је и градоначелник Драшко Станивуковић.

-Уз подршку Града, почетак нове школске године је лак, а сумирањем свега оног што смо урадили за образовање у протеклом периоду заједно ћемо прославити почетак нове школске године Завршавамо циклус подјеле кориштених уџбеника по другим општинама Републике Српске, данас настављамо подјелу уџбеника бањалучким школама. Бројне школе су обновљене, а Град  за обнову и реконструкцију школа издваја око милион КМ – поручио је градоначелник Драшко Станивуковић.

Он је истакао да ће осим улагања у санацију и обнову школа, Бања Лука добити нову школу у насељу Ада, за коју ће бити издвојено око пет милиона КМ и да је изгледно да ће почети градња и друге школе у насељу Паприковац.

-Издвојили смо три милиона КМ за набавку уџбеника за ову и прошлу годину, уколико томе додамо средства која смо издвојили за санацију школа, као и средства која ће бити уложена у изградњу нових школа можемо закључити да је у образовање Бања Лука уложила око 15 милиона КМ, што је рекордно издвајање – истакао је он

Градоначелник је подсјетио да је Град обезбиједио и подршку за јавни превоз за студенте и средњошколце из породица са четворо и више дјеце, те додао да ће ускоро бити постављена и нова аутобуска стајалишта.

-Цијелу годину радили смо вриједно како би ова манифестација и све њене активности биле заиста један велики и нови почетак за све школарце али и за просвјетне раднике – истакла је савјетница градоначелника за медије и шеф Тима за комуникацију Тања Вукомановић.

Она је појаснила да осим тога што је Град Бања Лука припремио низ мјера подршке, активно се радили и на томе да наши ученици у школама добију и боље услове.

-Обновљено је преко 20 школа на територији Бање Луке. Неким објектима недостајао је кош или игралиште, док је неким школама била потребна реконструкција и већа санација фасаде, столарије, крова, учионица, тоалета, подова и слично. Град Бања Лука уложио је максималне напоре да се школама упути максимална подршка, како би ђаци у септембру ушли у нове, сређене и топле учионице за побољшање услова за нашу дјецу – истакла је она.

Вукомановићева је издвојила неке од школа које су саниране уз подршку Града.

-Примјера ради у ОШ „Станко Ракита“ замијењена је дотрајала столарија у вриједности 80.000 КМ, у ОШ „Милан Ракић“ уложено је преко 260.000 КМ за потребе санације крова и замјену столарије. Нову столарију добила је ОШ „Иван Горан Ковачић“, док је Град за ОШ „Мирослав Антић“ издвојио средства за куповину пећи, како би ђаци имали боље гријање – истакла је она, те додала да поред организовања манифестација Град ипак предано ради на томе да се ђаци у септембру врате у боље и љепше учионице.

Директорка ОШ „Алекса Шантић“ Свјетлана Радусин изразила је задовољство што је њихова школа изабрана као мјесто на којем ће започети ова велика и значајна акција подјеле бесплатних уџбеника.

-На опште задовољство наших ученика и родитеља већ другу годину заредом обезбијеђени су бесплатни уџбеници, а ученици ОШ „Алекса Шантић“ већ од данас могу преузети комплете уџбеника за нову школску годину. Наши ђаци су показали одговорност и сачували прошлогодишње уџбенике и на тај начин обрадовали своје другаре из мањих општина – рекла је она.

Директорка је такође нагласила да је Градска управа издвојила средства од којих је  у Подручној школи у Дракулићу урађено централно гријање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана