Балабан уз странку само кад му је одговарало

Весна Поповић
Балабан уз странку само кад му је одговарало

Бањалука - Демократски народни савез (ДНС) увијек је био уз Будимира Балабана, а Балабан уз ДНС само када је то њему одговарало.

Ово стоји у саопштењу којим се јуче јавности обратио Градски одбор ДНС-а поводом дешавања која се тичу функционисања коалиције на нивоу града и статуса предсједника Скупштине града унутар странке.

- На унутарстраначким изборима у ГО ДНС-а апсолутну подршку добио је Недељко Чубриловић, док је подршка Балабану и његовим кадровима потпуно изостала. И поред тога, понуђено му је да буде потпредсједник ГО, што је одбио, наводећи да га ниједна страначка позиција не занима - пише у саопштењу.

Даље се наводи да је Балабану очигледно била намјера да нема обавеза према странци и бирачима, али да се бави кадровским и другим рјешењима у граду.

- Балабан је покушао да наметне своје чланове управних одбора мимо Кадровске комисије и Предсједништва ГО ДНС-а, од којих су два предложена кандидата чланови других политичких партија. Радио је на формирању новог клуба одборника који би имао за циљ разбијање ДНС-а, као и наших коалиционих партнера СП-а и Уједињене Српске и притисак на градоначелника Игора Радојичића. Намјера је била да градоначелник "спроводи политику и интересе" новог клуба, а не грађана и политичких партија које су га подржале на изборима 2016. године - наведено је у саопштењу.

Даље се истиче да "му је циљ био разбијање коалиције ДНС-СНСД и увлачење града у дубоку политички кризу".

- Балабан је желио да сви градски проблеми и рјешења буду његово приватно питање, не желећи да се на било који начин отвори разговор у вези са проблемима у Центру за социјални рад, те утврде чињенице - истакнуто је у саопштењу.

Још се наводи да је Балабан функционер ДНС-а више од 17 година.

- На приједлог Чубриловића био је носилац листе на локалним изборима 2016. године. Објашњење да се формира нови клуб који би се бавио интересима грађана јер "политичке партије забораве грађане послије избора" је потпуно нејасно, јер је у медијима Балабан најавио да би тај клуб могао прерасти у странку, што је у потпуности контрадикторно. Поставља се питање када је то ДНС спречавао Балабана да се бави проблемима грађана и на који начин смо то изражавали? - пише у саопштењу.

Коментаришући наводе ГО ДНС-а Балабан је рекао да након свега што се дешавало себе не види у ДНС-у.

- Отворено су тражили моју смјену и није логично да се властита партија одрекне својих чланова који успјешно раде - констатовао је Балабан.

Каже да није прихватио страначку функцију "јер се странка почела бавити сама собом и одмакла се од грађана".

- Када су у питању кадровска именовања, као предсједник Скупштине, начелници и директори из ДНС-а нисмо били позвани на сједнице органа партије на којима се о томе одлучивало. Пошто су рокови за предају имена истицали, предао сам градоначелнику виђење кандидата за поједине позиције које сам саставио са одборницима Стојаном Вукајловићем и Ненадом Шибаревићем - казао је Балабан.

Истакао је да је циљ оснивања новог клуба одборника било ширење и јачање ДНС-а, а не његово разбијање.

- Исто тако, циљ није био да се изазове политичка криза већ да се успостави већа стабилност - прецизирао је Балабан и додао да треба питати градоначелника Радојичића да ли он осјећа притисак због оснивања тог клуба.

Рекао је да би до идуће сједнице Скупштине града требало да буде формиран нови клуб, те да очекује да ће имати коректну сарадњу са Радојичићем, као што је то и до сада био случај.

- За почетак ћемо ићи са четири члана. Поред Стојана Вукајловића и Ненада Шибаревића, ту ће бити и Миленко Јаћимовић. Очекујем да ће нам се касније придружити и други - рекао је Балабан.

Потписници саопштења проблем

Будимир Балабан истиче да су потписници саопштења иницијатори проблема у Центру за социјални рад.

- Једна струја у ДНС-у заједно са још неким политичким опцијама прави проблеме у раду Центра. На тај начин покушава се преко директора утицати на пословање те установе. У то нећу да се мијешам и не бих се усудио да доносим суд о томе да ли је у неким предмету Центар радио у складу са законом или не јер нисам стручан - навео је Балабан.

Нема одлуке

Будимир Балабан каже да није одлучио да ли ће одабрати оставку или опозив.

- Нисам добио званично обавјештење са састанка на којем је затражена моја оставка. Сматрам да не постоји одговарајућа аргументација за моју смјену, али можда сам погријешио у нечему а да нисам примијетио - казао је Балабан.

Позив Станивуковићу?

Предсједник Скупштине града Будимир Балабан јуче је у једном од градских кафић пио кафу са одборником опозиционог ПДП-а Драшком Станивуковићем. О чему су причали остало је непознаница за јавност, али није искључена могућност да је Балабан позвао Станивуковића да се прикључи новом клубу одборника који ће бити формиран управо на иницијативу првог човјека градског парламента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана