Балабан: Нова градска администрација у борби са старим проблемима

Срна
Балабан: Нова градска администрација у борби са старим проблемима

Бањалука - Предсједник Скупштине града Бањалука Будимир Балабан истакао је да на рад градског парлемента значајно утиче убразан темпо рада нове градске администрације, која се ухватила у коштац са веома тешким проблемима, који су били стављени на чекање.

Балабан је истакао да је до сада на скупштинским засједањима обрађено много важних тема, те да ће на наредна три, колико их је још остало до љетне паузе, на дневни ред доћи и значајна питања попут ребаланс буџета, приједлог новог грба града, те инфраструктурни проблеми.

"Одборнике је вјероватно затекла нова динамика, али су је прихватили и многи од њих заиста ажурно ишчитавају материјале и конструктивним приједлозима доприносе бољем раду администрације, било да ти приједлози долазе из власти или опозиције", рекао је Балабан Срни.

Он је оцијенио да на атмосферу у Скупштини утиче и то што је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић отворен за све конструктивне приједлоге.

"Много је кључних тема било на дневном реду и то је довело до загријавања атмосфере. Имали смо одборнике који су своје вријеме за дискусију искористили да ћуте, оне који би да се Пословник кроји тако да њима одговара, али и оне који су 'зујали' у сали, јер су их прозивали да су пчеле", описао је Балабан свеукупну атмосферу у Скупштини, додавши да ситуација, ипак, никада није измакла контроли.

Осврнувши се на посљедње скупштинско засједање, на којем је, између осталог, разматрано пословање градских предузећа, од којих су само три прошле године пословала позитивно, Балабан је рекао да је то један од проблема чије је рјешавање било одгађано јер, вјероватно, нико није хтио тиме да се озбиљније позабави.

"Јавна предузећа не можемо стављати у исти кош са приватним. Многи од њих имају обавезе које им отежавају рад. Може им се помоћи и ако се коначно ревидира која су удружења од интереса за град и која по тој основи могу бесплатно користити просторије или термине јавних предузећа или установа попут 'Акване' или 'Банског двора'", сматра Балабан.

Он је додао да су предузећа која послују негативно предмет посебне пажње, те да би реализација пројекта управљања имовином, која је почела успостављањем евиденције градске имовине, требало да да одговор на питање како им помоћи.

Када је ријеч о ребалансу буџета, који ће се наћи на разматрању на наредном скупштинском засједању, Балабан је рекао Срни да је основа овог ребаланса репрограм градског дуга који отвара могућност нових задужења.

"Међутим, треба знати и да је уштеђено на једном дијелу расхода по основу камата. Једноставно, сада су повољнији услови кредитних задужења. Новац ће ићи на незаобилазну 'Топлану', али ће га бити нешто више и за друштвене домове, санирање напуштених школских објеката и слично", навео је он.

Балабан је оцијенио да је видљива промјена у раду нове Градске управе, која се ухватила у коштац са неким веома тешким проблемима, који су били стављени на чекање.

"Оно што посебно поздрављам када је ријеч о новој управи је што се траже рјешења и што се ради по приоритетима. Предузеће 'Топлана', водоснабдијевање, поштовање одлуке Уставног суда, повољнији услови за инвеститоре, реорганизација Центра за село - само су неке од тема", рекао је Балабан.

Он очекује да ће на дневни ред ускоро доћи и реоргнизација или распуштање Градске развојне агенције, као и проблем вишка радника у Управи града.

"Рад градског парламента смо подигли на виши ниво, те сада и грађани и одборници посредством сајта Скупштине града могу добити правовремене информације о томе шта се дешавало на сједницама", рекао је Балабан.

Он сматра да је нова градска Управа отворена за јавност, али није сигуран да грађани имају довољно могућности да утичу на доношење одлука.

"Покушали смо максимално да отворимо свој рад према грађанима. Ипак, нисам у потпуности задовољан и морамо уложити још труда. Покушавамо посредством сајта отворити обострану комуникацију одборник - грађанин, а радимо и на јачању улоге савјета мјесних заједница, јер би тиме оснажили њихов утицај на рад Скупштине", рекао је Балабан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана